Nem „szellemsereg”, etióp katonák Szomáliában

Szomália, Mogadishu – A szomáliai szemtanúk nem képzelődtek, amikor etióp csapatokat láttak az országban. Az al Shabab lázadók figyelmeztették az etiópokat, „kitekerik a nyakukat”, ha támadni merészelnek…

 

Etiópia vasárnap küldött csapatokat Szomáliába. A feltételezések szerint azért, hogy megnyissa harmadik frontot az al Shabab iszlamista lázadók ellen. Az etióp hadsereg katonái Guriel településig jutottak. A város az Ahlu Sunnah Wal Jama milícia ellenőrzése alatt van. Ez a csoport hadban áll az al Shabab lázadókkal, az ENSZ és az AMISOM által támogatott szomáliai átmeneti kormány szövetségese. Az etióp csapatok a város déli részén található katonai bázisra vonultak be. A helyi lakosok örömmel fogadták az etióp katonákat, akik 21 páncélozott járművel érkeztek. Az etióp vezetés viszont még mindig nem adott ki hivatalos tájékoztatást a katonai akcióról. A hétvégén az etióp védelmi tárca képviselője még „kitalációnak” nevezte a szemtanúk beszámolóit a katonák szomáliai előrenyomulásáról.

Az al Shabab Hiran régióban állomásozó egységének parancsnoka azt mondta az Al Andalus rádióban, hogy „ az etióp katonák fekete gyarmatosítok, akiket ellenségnek tekintünk, és egyenként fogjuk kitekerni a nyakukat, hogyha megpróbálnak támadásba lendülni”. A lázadó vezér megjegyezte, hogy csapatai készen állnak a harcra az etiópok ellen.

Etiópia legutóbb 2006-ban küldött csapatokat Szomáliába, hogy megdöntse az Iszlamista Törvényszék Uniójának az uralmát, amely az al Shabab „elődje” volt. A 2006-os etióp katonai beavatkozást számos kritika érte külföldön és belföldön is. Az etióp csapatok sok civillel végeztek a harcokban. A sok polgári áldozattal járó katonai akció az iszlamisták malmára hajtotta a vizet, sok szomáliai akkor lépett be a szervezetbe. Az etiópok 2009-ben kivonultak az országból, de a határszakaszt folyamatosan ellenőrzésük alatt tartották.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez