Hol a pénz, hol a ház?- Nincstelenek tüntetése Szudánban

Szudán, Kartúm – Becslések szerint 1000 ember tüntetett Al Damerben, 300 km-re a fővárostól, Kartúmtól. A be nem váltott kormányzati ígéretek miatt tiltakoztak.

 

A szudáni kormány 2006-ban kezdte el a Marowe gát építését, ami miatt több ezer ember kényszerült elhagyni otthonát. A szudáni kormány akkor azt ígérte a kitelepített családoknak, hogy kompenzációt kapnak, és új házakat építenek nekik. Ezekből az ígéretekből viszont semmi sem valósult meg. Körülbelül 1000 ember vonult ki tüntetni az Al Damerben található kormányzati hivatal elé, hogy felhívják a figyelmet reménytelen helyzetükre. A tüntetőket a rendőrség körbevette, de egyébként nem zavarta meg a megmozdulást.

A Marowe gátat végül 2009-ben fejezték be, kínai segítséggel. A gátnak köszönhetően az ország energiatermelése a duplájára nőtt, de legalább 15 ezer család vált hajléktalanná a projekt miatt. 2006-ban, amikor a kitelepítések folytak, erőszakos megmozdulásra is sor került a helyi lakosok és a rendőrség között. Akkor három ember meghalt és több százan megsebesültek az összecsapásokban.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez