Már csak ez hiányzott – Vulkánkitörés Kongóban

Kongói Demokratikus Köztársaság, Kinshasa – Kitört a Nyamulagira vulkán Kongóban. A tűzhányó vasárnap óta lövell ki magából füstöt és vulkáni hamut, és most már láva is folyik a kráterből. Emberek nincsenek veszélyben.

 

 A Nyamulagria vulkán Észak-Kivu tartomány Goma városától valamivel több, mint 22 kilométerre található. Az aktív tűzhányó vasárnap tört ki. Előbb a vulkanikus gázok mennyisége nőtt meg jelentősen, majd ezt követően vulkáni hamut lövellt ki a Nyamulagria. Azóta már a lávafolyás is megjelent a hegy oldalában. Szerencsére nem lakott területeke felé közelít az izzó vörös folyó, hanem a Virunga Nemzeti Park felé. A helyi hatóságok mindenesetre figyelmeztették az embereket a vulkáni hamu veszélyeire, és felszólították őket a higiénés szabályok szigorú betartására. A Virunga hegységben egyébként nyolc tűzhányót tartanak számon, ebből kettő aktív. A Nyamulagria mellett a Nyiragongo is bármikor kitörhet.

Legutóbb 2010 elején tört ki a Nyamulagria, a láva akkor is a Nemzeti Parkban pusztított, 11 hektár erdőt perzselt fel a több száz fokos magma.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez