Posztokat osztogat az elefántcsontparti elnök

Elefántcsontpart, Abidzsán – Alassane Outtara számos egykori lázadó parancsnoknak adott vezetői posztot az ország újjáalakuló fegyveres erőinél. Az új vezetők múltja nem minden esetben makulátlan.

Oszman Cherif korábban az Outtara Köztársasági Erőit támogató Új Erők lázadó csoport egyik vezetője volt. Mostantól helyettes parancsnokként dolgozik az elnöki biztonsági szolgálatnál. Kinevezése nem keltett különösebb meglepetést, az államfő több korábbi támogatóját emelte magas állami tisztségbe az elmúlt hetekben. Cherif esete azért kirívó, mert emberjogi csoportok, -köztük a Human Rights Watch- azzal vádolták meg, hogy a választásokat követő polgárháborúban embereket rabolt el. Főként olyanokat, akik Alassana Outtara ellenlábasát, a most házi őrizetben tartott Laurent Gbagbot támogatták a politikai válság idején. Az emberi jogos megsértésével is vádolják, akárcsak az Új Erők több prominensét.

Outtara sokat köszönhet az Új Erőknek, a csoport fegyveresei vállvetve harcoltak az elnök Köztársasági Erőinek katonáival, részt vettek például Gbagbo elfogásában. Már 2002-ben is Outtarát támogatták a Gbagbo megbuktatására szervezett, de elbukott lázadás idején. A kudarc után az ország északi részébe húzódtak vissza, ahol Guillaume Soro vette kézbe az irányítást. Ő most Outtara miniszterelnöke.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez