Beijedtek a békefenntartók Szudánban?

Egyesült Államok, New York – Az ENSZ vizsgálatot indított a Szudánban szolgálatot teljesítő zambiai békefenntartók ellen. A katonáknak az a dolguk, hogy rendszeresen járőrözzenek és védelmezzék a civileket Abyei régióban, ahol az elmúlt hetekben folyamatosak voltak a fegyveres összecsapások. Elméletileg.

 

 Az ENSZ azt vizsgálja, hogy miért maradtak a laktanyában két napig a zambiai békefenntartók, miközben súlyos harcok voltak a térségben. Egy ENSZ diplomata elmondta, a békefenntartók azt az utasítást kapták, hogy vonuljanak ki és járőrözzenek, de ezt nem tették meg. Az ENSZ szudáni missziójának vezetője korábban többször kritizálta a zambiai kéksisakosokat, amiért nem végzik rendesen a munkájukat. Sokan úgy gondolják, hogy a zambiai békefenntartók megijedtek és gyávaságból maradtak a laktanyában. Nem ez az első eset, hogy kötelességszegéssel vádolják az egységet. 2008-ban például nem adtak menedéket a harcok elől menekülő civileknek.

 Szudánban főleg a feltörekvő, fejlődő országokból érkezett békefenntartók szolgálnak. Sokan nem kaptak megfelelő kiképzést, a felszerelésük is hiányos.Az ENSZ azt szeretné, hogy az amerikaiak vagy az európaiak küldjenek csapatokat a térségbe, mert sokkal felkészültebbek, mint a jelenleg szolgálatot teljesítő kéksisakosok.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez