Nyomásgyakorlás vagy nyílt zsarolás az ugandai üzenet?

Uganda, Kampala –  Yoweri Museveni elnök azzal fenyegetőzött, hogy visszavonja a Szomáliában állomásozó ugandai békefenntartókat, ha az ENSZ nem hosszabbítja meg egy évvel a szomáliai átmeneti kormány mandátumát.
Az ENSZ korábban felszólította a szomáliai vezetést, hogy a lehető leghamarabb írjon ki választásokat az országban. A mogadishui vezetés válaszul kijelentette, hogy a jelenlegi biztonsági helyzet nem megfelelő, nem lehet megtartani a szavazást. Ezért úgy döntött, hogy az ENSZ beleegyezése nélkül egy évvel meghosszabbítja a nyáron lejáró mandátumát. Az ugandai elnök Yoweri Museveni most nyíltan kiállt az átmeneti kormány, -az ENSZ által bírált- intézkedései mellett. Mint mondta, csak a szomáliai lázadóknak kedvezne, ha idén tartanának meg a választásokat. A politikus szerint ugyanis a lázadók arra használnák föl a választások előkészítésének időszakát, hogy újraszervezzék szétzilált erőiket. Museveni elmondta, ha a jelenlegi rendszer összeomlik Szomáliában, annak beláthatatlan következményei lehetnek.
Uganda jelenleg 5000 katonát állomásoztat Szomáliában. A csapatok az átmeneti kormányt támogatják a szélsőséges lázadók ellenében. Az ugandai egységek 2007 óta állomásoznak Mogadishuban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez