Marad a politikai kényszerházasság Zimbabwében

Zimbabwe, Bulawayo – Morgan Tsvangirai szerint Zimbabwe csak 2012-ben állna készen egy új választásra. Előbb el kell készíteni az ország új alkotmányát. Az év elején Robert Mugabe előrehozott választásokat akart tartani, hogy véget vethessen az egységkormánynak, de a régió vezetőinek köszönhetően dobta a tervet.

A Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) párt kongresszusán Morgan Tsvangirai miniszterelnök elmondta, hogy egy szabad, tisztességes és békés választásra az országnak még egy évet várnia kell. Jelenleg ugyanis nem áll készen, és az új alkotmány elkészítéséig nem lenne szabad új választásokat kiírni. A héten a pénzügyminiszter is beismerte, nincs elég pénz az államkasszában, hogy megtarthassák az előrehozott választásokat.

Robert Mugabe elnök azért sürgette volna a szavazást, hogy véget vessen a 2008-ban létrejött egységkormánynak. A közös kormányzás tapasztalatai alapján ugyanis mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy a Zanu-PF és az MDC képtelen az együttműködésre. A Dél-afrikai Közösség szerint viszont az új választások előtt Zimbabwének még el kell fogadnia egy új alkotmányt. Robert Mugabe végül nagy nehezen, de rábólintott a dél-afrikai országok vezetőiből álló testület kérésére.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez