Rémisztően közel a polgárháború Elefántcsontparton

 

5e246860c54dce52337e9050c7a6_grande_300x204Elefántcsontpart, Abidzsán – Kiűzték Laurent Gbagbo csapatait az ellenzékiek Toulépleu településről. Súlyos összecsapások után vasárnap került az Alassane Ouattarát támogató északiak kezére a város.
A városért folytatott csatában az ENSZ helyi missziója, az ONUCI jelentése nehézfegyvereket is bevetettek. Ezért a kéksisakos békefenntartók nem is tudták a harcok befejezéséig megközelíteni a várost. Az ütközetben Laurent Gbagbo erőit az úgynevezett Új Erők fegyveresei késztették visszavonulásra. Ez a félig-meddig regulárisnak számító katonaság a 2002-es puccs óta Elefántcsontpart északi területeit tartja ellenőrzése alatt. Ezek a fegyveres alakulatok a tavaly novemberi választást megnyerő Alassane Ouattarát támogatják.
A város elfoglalása után az Új Erők katonai szóvivője azt mondta, a Gbagbo-csapatok múlt csütörtök óta folyamatosan bombázták az északi állásokat, és folyamatosan fenyegették a civileket. Ezért kellett támadást indítaniuk.
Az Ouattarát pártoló elefántcsontparti politikusok nem tartják valószínűnek, hogy ez az akció aláásná vezetőjük tekintélyét az Afrikai Unió Béke és Biztonsági Tanácsának soron következő ülése előtt. 
Elefántcsontparton a tavaly novemberi választások óta politikai bizonytalanság uralkodik. Az országnak két elnöke van. Laurent Gbagbo önmagát kiáltotta ki államfőnek, Alassane Ouattara a nemzetközi szervezetek támogatását élvezi. A rendkívül kiélezett helyzetben szinte bármelyik pillanatban kitörhet egy újabb polgárháború.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez