Algéria kimarad?

Algéria, Algír – A hatóság titlása ellenére, emberi jogi csoportok, szakszervezetek és néhány ellenzéki párt felvonulást szervezett a hétvégén Algírban. Reformokat követeltek a résztvevők. A rendőrség feloszlatta a menetet.

Több, mint 500 tüntető gyűlt össze a Május 1. téren politikai változásokat követelve. Bár a szervezők kértek engedélyt a tüntetés megtartására, a hatóságok nem adták azt meg. A rohamrendőrség rövid idő alatt feloszlatta az összegyűlteket. Rendbontás nem volt.

Az algériai tiltakozások, ha komolyabbra fordulnak, nagyban befolyásolhatják a kőolaj és a földgáz világpiaci árát. Algéria az egyik legjelentősebb földgázvagyonnal bír a világon, és az olajkincse sem elhanyagolható. Az elemzők viszont nem várnak az egyiptomihoz hasonló felkelést, mert a kormány az energia árakat alacsonyan tartva csillapíthatja az elsősorban a drágaság miatt felfokozott indulatokat..

Sok algériai elégedetlen, a magas árak, a munkanélküliség és a szegényes lakhatási támogatások miatt, ugyanakkor attól tartanak, hogy egy esetleges zavargás következményeként ismét kiújulnak a harcok az iszlamista lázadókkal. Habár a tüntetések egyelőre nem képesek olyan nyomást gyakorolni, amely változásokat eredményez, a hatalom már mutatott olyan jelzéseket, hogy kész reformokat elindítani.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez