Vérszemet kapott az algériai ellenzék

Algéria, Algír –Az ellenzéki mozgalmak a hatóságok erőszakos fellépése ellenére kijelentették, hogy minden szombaton tüntetést tartanak a főváros központjában, a Május 1. téren.

Az algériai ellenzéki csoportok nem titkolják, hogy a tunéziai és egyiptomi eseményekhez hasonló megmozdulásokat terveznek. A tüntetések addig tartanak, amíg a jelenlegi vezetés nem távozik a hatalomból Az ellenzéki csoportok kijelentették, hogy minden szombaton megmozdulásokat szerveznek a kormány ellen, hogy teljesítse követeléseiket.

A kormány a jelek szerint tanult a tunéziai és az egyiptomi példából, megerősítette azt a korábbi ígéretét, hogy néhány napon belül megszünteti a 19 éve érvényben lévő szükségállapotot. Az al-Dzsazíra biztos forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy Abdelaziz Bouteflika elnök komoly személycserékre készül a kabinetben.

Algériában januárban kezdődtek a tüntetések, de ezeket a hatóságok rendre szétverték. Többen önégetéssel, míg mások éhségsztrájkkal próbálkoztak, hogy felhívják a figyelmet kilátástalan helyzetükre, de nem jártak sikerrel. A tiltakozók eleinte a magas élelmiszer árak és a munkanélküliség miatt vonultak az utcákra, de a tunéziai és egyiptomi fejlemények hatására mára rendszerváltást követelnek. A kormány a tiltakozók nyomására megígérte, hogy új munkahelyeket teremt, otthonokat épít és javít a közszolgáltatásokon. A tunéziai elnök, Ben Ali elűzése és az egyiptomi tüntetések idején pedig újabb intézkedések bevezetését jelentette be, több demokráciát, a szükségállapot feloldását és a sajtószabadság kiterjesztését ígérte. De szombaton azért a rendőrök szétverték az Algírban rendezett ellenzéki megmozdulást.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez