Mire jó egy csatahajó Elefántcsontparton?

Dél-Afrika, Johannesburg – Marad az SAS Drakensberg csatahajó Elefántcsontpart partjainál. Sokan nem örülnek neki, és zavarónak tartják a jelenlétét. A dél-afrikai vezetésnek viszont komoly elképzelései vannak a csatahajóval kapcsolatban, mert a politikai krízist továbbra sem sikerült megoldani a nyugat-afrikai országban.

Nem örül az ECOWAS a dél-afrikai kormány döntésének. A pretoriai vezetés úgy határozott, hogy továbbra is Elefántcsontpart közelében tartja az SAS Drakensberg csatahajót, amit még januárban vezényelt a nyugat-afrikai ország partjához. A dél-afrikai haditengerészet legmodernebb hajóját eredetileg azért küldték a térségbe, hogy kimenekítse a nyugat-afrikai országban rekedt dél-afrikai állampolgárokat. A misszióját sikeresen teljesítette. Az ECOWAS szerint a csatahajó további jelenléte felesleges feszültséget gerjeszt, és nehezíti a békés rendezést Elefántcsontparton. A dél-afrikai vezetés azt nyilatkozta, hogy a csatahajó azért marad, mert hadgyakorlaton vesz rész a térségben.  

Szakértők viszont nem így látják az SAS Drakensberg helyzetét. Szerintük azért marad, mert tökéletes, semleges helyszínként szolgálhat a Gbagbo és Ouattara közötti tárgyalásokhoz, de csak abban az esetben, ha a szembenálló felek készek egymással szóba állni. Ráadásul egy csatahajónak, elnevezéséből adódóan van egy alapfeladata, amit katonai beavatkozás esetén nem szabad figyelmen kívül hagyni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez