Véres hatalmi harc, Elefántcsontpart a polgárháború szélén

Elefántcsontpart, Abidzsán – Halálos kimenetelű összecsapásokra került sor Elefántcsontparton. Az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségét is támadás érte. A november 26-i választások óta ez volt a legsúlyosabb zavargás az országban.

A harcok akkor robbantak ki, amikor Alassane Ouattara hívei megpróbálták elhagyni a körbezárt Gulf Hotel területét, hogy az állami televízió épületéhez vonuljanak. Az Outtarát támogató Új Erők fegyveres katonái, akik az ENSZ békefenntartóival közösen őrzik a Gulf Hotelt, az utcákon felállított torlaszokat akarták felszámolni, amikor a blokádot őrző hadsereg egységei tüzet nyitottak rájuk. A zavargásokban 20-an meghaltak. Az Amnesty International úgy tudja, a halálos áldozatok közül kilencen civilek voltak, akik az utcán tüntettek, amikor a hadsereg tűzet nyitott rájuk. Farhan Haq ENSZ szóvivő azt mondta, hogy a harcokban aknavetőket és nehézfegyvereket is bevetettek a felek. Az amerikai nagykövetség külső falát is eltalálta egy aknavetőből kilőtt gránát – jelentette az amerikai külügyminisztérium. A támadás miatt az amerikai nagykövetség felfüggesztette a munkát, és a diplomaták hazautaztak. Alassane Ouattara a zavargások után kijelentette, hogy hívei kitartanak, és újra megpróbálnak felvonulni az állami televízió épületénél.

A jelenlegi felállás szerint a választásokon vesztes, de a hatalomhoz ragaszkodó Laurent Gbagbo elnök irányítása alatt van a hadsereg, a média és a kormányzati épületek. A választás győztese, Alassane Ouattara pedig a Gulf Hotelból próbálja irányítani az országot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez