Újabb véres karácsony Kongóban?

Kongói Demokratikus Köztársaság, Kinshasa – Véres karácsonytól tartanak a civil és segélyszervezetek Kongóban. Az Úr Ellenállási Hadserege néven ismert és rettegett szervezet sajátos módon készül az ünneplésre.

A jótékonysági szervezetek attól tartanak, hogy idén is véres módon ünnepli az Úr Ellenállási Hadserege (LRA) a karácsonyt. Álláspontjuk szerint komoly és összehangolt erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy megelőzzék a korábbi években elkövetett, karácsonyra időzített tömeges gyilkosságok megismétlődését. Marcel Stoessal, az Oxfam segélyszervezet munkatárasa azt mondta, hihetetlen, hogy a világ vezetői továbbra is elnézik az LRA 20 éve tartó brutális kegyetlenkedéseit. Stoessal elmondta, hogy a LRA főleg elzárt falvakat támad meg, ezért a külvilág gyakran nem értesül a gyilkosságokról.

 Az Úr Ellenállási Hadserege az elmúlt két évben 1100 embert gyilkolt meg az ünnepek idején. A szélsőséges keresztény szekta 2008-ban, karácsony napján 800 embert vert halálra a Kongói Demokratikus Köztársaság észak-keleti tartományában, illetve Dél-Szudánban, ahol a mészárlás mellett százakat hurcolt el. Egy évvel később az LRA egy 300 lakosú falut pusztított el karácsonykor Kongóban. Az LRA mindkét esetben tagadta a brutális gyilkosságokat. A civil szervezetek a vérengzés mellett arról is tudnak, hogy az LRA az elmúlt évben 1000 embert rabolt el a Kongói Köztársaságban. Főként fiatalokat. A fiúkból katonákat képeznek, míg a lányokat szexrabszolgaként tartják fogva.

 Az LRA-t 1987-ben hozták létre. Céljuk, hogy egy olyan államot hozzanak létre, amely a Tízparancsolatra épül. A milícia vezetőjét, Joseph Conyt emberiesség ellen elkövetett bűntettek miatt keresi a Nemzetközi Törvényszék. A LRA eredetileg Ugandában lépett föl, később a tevékenységüket kiterjesztették a Közép Afrikai Köztársaságra, Szudán déli részére és a Kongó Demokratikus Köztársaság elhagyatott területeire.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez