Népirtás Kongóban?

Ruanda megfenyegette az Egyesült Nemzetek Szervezetét, hogy visszavonja a katonai missziós együttműködést, ha megjelenik a hadseregét kritizáló jelentéstervezetet.

A dokumentum azzal vádolja a ruandai tutszik által vezetett hadsereget, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaságban az 1990-es évek végén hutukat öltek meg, mely akár népirtás méreteket is ölthetett. A szélsőséges hutuk 1994-ben több mint 800 000 tutszit öltek meg – azóta szüntelen a konfliktus a két népcsoport között.

Az ENSZ jelentéstervezetéből – mely pénteken szivárgott ki – arra derül fény, hogy a népirtást követő években, a tutszik vezette hadsereg többször is betört Zairébe (ma Kongói Demokratikus Köztársaság), és több tízezer hutut öltek meg – köztük nőket, gyerekeket és öregeket is.

Szombaton derült ki, hogy a ruandai Külügyminiszter Louise Mushikiwabo, egy kemény hangvételű levelet küldött az ENSZ Főtitkárának, Ban Ki-moonnak. „A kísérletek, hogy intézkedjenek ez ügyben – vagy közzétéve, vagy kiszivárogtatva a médiának – arra fog kényszeríteni minket, hogy visszavonjuk Ruanda ENSZ-nek tett elkötelezettségeit, különösen a békefenntartás területén” – szögezte le a miniszter asszony.

Ruanda békefenntartók ezreivel működik együtt az egyesült ENSZ–Afrikai Unió missziója során Darfúrban, és a haderő parancsnoka is ruandai. A szakértők szerint a csapatok lehetséges visszavonása hatalmas törést jelentene, különösen, hogy ismét megnövekedett az erőszakos cselekedetek száma a régióban.

A ruandai hivatalnokok mindig mondták, hogy csapataik keltek már át a korábban Zaireként ismert országba, hogy a hutu harcosokat üldözzék, akik részt vettek a tutszik tömeges mészárlásában, Ruandában 94-ben. Ruanda Igazságügyi Minisztere, Tharcisse Karugarama elmondta a BBC-nek, hogy kizárt dolognak tartja, hogy a kigaliból küldött csapatok civileket öltek volna meg.

„Bárki, aki azt állítja, hogy az RPA (Ruandai Hadsereg) képes lenne népirtáshoz hasonlót cselekedni, azt ebben az országban őrültnek neveznék” – mondta. A kormány jelenleg azon tanácskozik, hogy milyen lépést tegyen, mondta Karugarama, aki a jelentést „hátba szúrásnak” nevezte.

Az ENSZ- jelentés részletesen tartalmazza a kongói konfliktust, ami már több környező országot magába rántott, és „Afrika világháborújának” is neveznek. A dokumentum tartalmazza az állítólagos jogi sértéseket is, melyeket a bevont országok biztonsági erői követtek el. A jelentés a kongói sereget azzal vádolja, hogy szintén részt vett a hutuk mészárlásában – mind a ruandai menekültekében, és a kongói hutukéban is. Az ENSZ Emberi Jogok Főbiztosságának utolsó jelentése a következő néhány nap során kerül nyilvánosságra.

forrás: BBC

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez