Izgalmaktól mentes választás Burundiban

Alacsony volt a részvétel Burundiban a választásokon, ahol csupán egyetlen jelölt neve szerepelt a szavazólapon: Pierre Nkurunziza.

 

A BBC tudósítója szerint emberek tucatja állt sorban a szavazóhelyeken, melyeknél az előző havi helyi szavazásokon százak vettek részt, viszont az ellenzék azt állítja, hogy azokat a választásokat manipulálták. 

Ez volt az első szavazás, amióta az utolsó aktív felkelő csoport is megkötötte a tűzszünetet, de a szakértők arra figyelmeztettek, hogy az országban az elégedetlenségek miatt bármikor újból polgárháborús helyzetek alakulhatnak ki.

A választási kampányt több alkalommal is gránáttámadások zavarták meg, amikben legalább öt ember meghalt és hatvanan megsérültek.

Azt várták, hogy Nkururinzának Agathon Rwasa, az utolsó, jelenleg is aktív lázadó csoport vezére lesz az egyetlen kihívója.

Ennek ellenére Rwasa eltűnt, és most úgy gondolják, hogy a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaságban bujkál, habár az ő felkelő csoportja azt nyilatkozta, hogy csupán „szabadságon” van.

A BBC kelet-afrikai tudósítója, Peter Greste azt mondta, hogy a 2006-os problémákat lezáró békeegyezmény, mely a 13 éves polgárháborúnak vetett véget, rendkívül törékeny.

     

Forrás: BBC, Al Jazeera

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez