Különleges kiállítások Brüsszelben

A Brüsszel központjától kb. 30 percnyi villamos útra található tervureni Közép-Afrikai Királyi Múzeumban két különleges, kifejezetten Kongó függetlenségére készült kiállítással emlékeznek.

 

A Kongó folyó elnevezésű kiállítás egy kifejezetten nagyszabású projekt eredménye: 2010-ben 70, különböző tudományágat képviselő kutató kerekedett fel, hogy a Kongó folyó hajózható szakaszán, mintegy 1800 km-en, 6 hét alatt lehajózzon, Kisanganitól Kinshasa városig. Volt közöttük botanikus, rovargyűjtő, zoológus, ornitológus, etnológus stb. Mindenki a maga feladatkörét végezte: ki lepkéket, ki famintákat, ki népdalokat gyűjtött. A 2010-es nagyszabású expedíció eredményeként született meg a Kongó folyó elnevezésű kiállítás, amely 2010. szeptember elsejéig látható a Közép-Afrikai Királyi Múzeumban.

Az interaktív, gyermekeknek játékos részeket, felnőtteknek tematikus interaktív térképeket tartalmazó kiállítás a Kongó folyó keleti forrásvidékétől, a Lualabától a folyó méltóságteljes vonulását végigkövetve, az Atlanti-Óceánba való torkollásig bemutatja a Kongó folyó mentén élő természeti környezetet: emlősöket, halakat, fákat, rovarokat, sőt régészeti leleteket is. Továbbá a folyó mentén élő ember különféle halásztechnikáit, a varsákat, hálókat.

A különböző részeket 3-5 perces rövidfilmek kísérik. Érdekesség volt hallgatni a Brazzaville és Kinshasa közötti kompon közlekedő, mozgássérült önálló nőket, akik kismennyiségű pénzküldésből tartják fenn magukat és családjukat. Elhűlve néztem, hogyan hozatták haza egykor Kongó keleti részéről a 2,5 méter hosszú, növényi rostból készült óriásvarsákat, a vegnya népcsoport jellegzetes halászeszközét, amely eredeti formájában, sértetlenül került kiállításra.

szabadteri_kiallitas_kinshasi_fotografiakkal

A Kongó folyó kiállítás érdekes csemege a Brüsszel felé járóknak, bár a rendelkezésre álló térben kissé túlzsúfoltnak hat, valamint a tematikák és bemutatott információk sokfélesége is nehezen engedi meg, hogy a látogató mély ismereteket szerezzen.

Kongó 50. évfordulója alkalmából a Közép-Afrikai Királyi Múzeumon kívül számos más helyen is szerveznek kiállításokat:

www.africamuseum.be

www.bozar.be

www.cinematek.be

www.congo2010.be

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez