Kenya az európai gazdasági helyzet hatásaitól tart

Kenya miniszterelnöke, Railo Odinga aggodalmát fejezte ki a gazdasági helyzet miatt, amikor az európai eseményeknek az afrikai nemzetek gazdaságaira gyakorolt hatásáról, valamint a dominó-elv szerint működő következményeiről beszélt.

A miniszterelnök a BBC-nek arról beszélt, hogy a kulcsfontosságú iparágak hogyan viselték az európai események következményeit, illetve milyen hatásai voltak az európai légtér lezárásának. Odinga azt mondta, hogy egy, az eurózónából kiinduló gazdasági összeomlás Kenyát érintő hatásaitól is tart. A kenyai miniszterelnök a közelmúltban történt európai események miatti aggodalmának szintén hangot adott, különösen a Görögországban és Spanyolországban kialakult adósságválsággal kapcsolatban.

 

Április-május folyamán az európai légteret több alkalommal lezárták az izlandi vulkánkitörés miatt, melynek gazdasági következményei sok ezer kilométerre is érzékelhetőek voltak. A vulkáni hamu okozta fennakadások eredményeképpen Kelet-Afrika, különösen Kenya gazdasága megfeneklett: a turizmus szünetelt, mivel a turisták nem tudtak felszállni; az exportra szánt virágok, mezőgazdasági termékek pedig a kifutópályákon vesztegeltek – hatalmas bevételkiesést okozva ezzel az államnak.

 

Kenya gazdaságában a mezőgazdasági szektornak továbbra is meghatározó szerepe van annak ellenére, hogy az ország teljes területének mindössze 15 százaléka alkalmas a földművelésre. A mezőgazdasági szféra jelentősége abban is megmutatkozik, hogy az ország munkavállalóinak mintegy 75 százaléka a földművelésből él.

 

Sajnos, ahogy a legtöbb afrikai államban, úgy Kenyában sincs jelentős ásványi anyag kitermelés, éppen ezért olyan kevésbé jövedelmező iparágakra kell támaszkodniuk a kenyaiaknak, mint a sörfőzés vagy a cukornád-feldolgozás.

 

A szolgáltató ipar legmeghatározóbb szegmensét a turizmus teszi ki, amely a bruttó hazai termék (GDP) mértékéhez mintegy 63 százalékban járul hozzá. A legtöbb turista Németországból és Angliából érkezik Kenyába.

 

Forrás: BBC

Szerkesztette: Bakonyi Vivien

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez