A kenyai virágipar is megszenvedi a járatok törlését

Rendkívül súlyosan érinti Kenya virágiparát a járatok törlése Európa-szerte. A Kenyai Virágtanács vezetője, Jane Ngige azt mondta a BBC-nek, hogy a vulkánból ömlő hamufelhő napi 1,5-2 millió dollárjába kerül a termelőknek.

Közel 500 tonna virágot jelenleg egy hűvös raktárban őriznek a nairobi reptéren. A virágok adják a kelet-afrikai ország exportjának legnagyobb részét – a virágexport a teljes export 20 százalékát teszi ki Kenyában.

„Ha ez a rakomány útjára indulhat, akkor is fennáll az a probléma, hogy a virágok veszítenek frissességükből, mire megérkeznek” – panaszkodott a Virágtanács vezérigazgatója.

A Sian Roses menedzsere, Haroun Koimur szerint üzlete napi 80 ezer dolláros veszteséget könyvel el mostanában a járatok törlése miatt. „Minden nap kb. 12-15 tonna rózsát szállítunk, ami 6-7 millió kenyai shillinget jelent. Néhány alkalmazottat már hazaküldtünk, amíg nem tisztázódik, hogy mikor indulhatnak újra a repülőgépek” – nyilatkozta Koimur.

A BBC Nairobiban dolgozó munkatársa, Anne Waithera elmondta, hogy a virágipar csak nemrég állt talpra a 2008-as választásokat követő erőszakhullám után.

A Kenyai Virágtanács szerint az ország teljes virágexportjának 97 százaléka az Európai Unióba irányul. A közel 300 termelő kb. 100 ezer alkalmazottnak ad munkát, és 1,2 millió ember számára biztosít megélhetést a virágexport.

Az izlandi Eyjafjallajokull vulkán szerdán tört ki másodszorra egy hónapon belül. Szakértők szerint a vulkán továbbra is aktív, de egyre kevesebb hamut fog kibocsátani.

Forrás: BBC

Szerkesztette: Szűcs Anna – AHU

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez