Elrabolták a Vöröskereszt nyolc munkatársát a Kongói Demokratikus Köztársaságban

A Vöröskereszt nyolc munkatársát pénteken rabolták el a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén.

A hét kongói és egy svájci személyből álló csoportot a Mai Mai Yakutumba nevű – egyébként a kormány támogatását élvező – milícia ejtette foglyul Dél-Kivu tartományban. Az elrabolt Vöröskereszt-munkatársak éppen egy misszióból tértek vissza, melynek során otthonukat elvesztő embereken segítettek a térségben.

A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén közel két évtizede zajlanak erőszakos konfliktusok, és meglehetősen nagy bizonytalanság van a régióban. A Vöröskereszt annak a néhány szervezetnek az egyike, amelyek a rendkívül aggasztó helyzet ellenére tevékenykednek a területen.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) azt nyilatkozta, hogy munkatársaikat Fizi szomszédságában tartják fogva Dél-Kivu tartományban, ahol az elmúlt hónapokban több erőszakos összecsapás is kialakult – és ezáltal civilek ezrei váltak hontalanná.

„Továbbra is kitartunk munkánk szigorúan pártatlan, részrehajlás nélküli és humanitárius mivolta mellett, és ragaszkodunk hozzá, hogy kollégáink mihamarabb hazatérhessenek szeretteikhez” – mondta Franz Rauchenstein, az ICRC kongói delegációjának vezetője.

Az ENSZ működteti a világ legnagyobb békefenntartó misszióját – a MONUC (az ENSZ kongói missziója) folyamatosan próbál véget vetni a fegyveres csoportok közti harcoknak.

A MONUC jelenlegi mandátuma májusban jár le, az ENSZ tárgyalásokat folytat a kongói hatóságokkal a misszió kivonásáról.

Forrás: BBC

Szerkesztette: Szűcs Anna – AHU

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez