Egyre erősödnek a ruandai lázadók támadásai Kongóban

A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén tartózkodó nem kormányközi szervezetek és újságírók elmondták, hogy a biztonsági helyzet Dél-Kivu tartományban egyre rosszabbá válik, miután az FDLR lázadói falvakat támadtak meg, fosztottak ki és nőket erőszakoltak meg.

Az Okapi Rádió szerint a Dél-Kivu tartományban található falvakat, Magungát és Mugaját támadták meg a Ruandai Felszabadítás Demokratikus Erők lázadó katonái.  

Nemrég jelentették, hogy a két különálló támadásban a lázadók tüzet nyitottak Shabundában egy civil kórházra, ráadásul elraboltak több kórházi alkalmazottat is.

Civilek ezrei menekültek el a területről.

A New Times-nak adott interjújában a kongói hadsereg (FARDC) helyettes szóvivője, Olivier Hamuli kapitány megerősítette az új támadásokról szóló híreket, de kevésbé tartja fontosnak az ügyet.

„Általában vezetünk néhány műveletet, és jelenleg minden nagyobb FDLR-csoport megsemmisült – a tevékenységük nagy része most a házak gyújtogatásából, tehenek rablásából áll, ez jelenti a túlélésüket” – mondta Hamuli kapitány.

„Kis 5-7 fős csoportokban támadnak, ezért azt tervezzük, hogy a MONUC-kel közösen fogunk ellenük harcolni minden régióban, mert ezek a kis csoportok szövetséget kezdtek kötni a helyi fegyveres erőkkel.”

A jelentésekből kiderül, hogy a lázadók utolsó nagyobb támadása november 25-én történt, ami 25 családot érintett Magunda faluban.

Forrás: Africa World News

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez