Kongói Demokratikus Köztársaság: MONUC csapatok kivonását tervezik

Ha lehet hinni az erről szóló híreknek, Kinshasa már kérelmezte az ENSZ-nél hogy az készítsen “kivonulási tervet” a katonai létszám csökkentéséről még 2010. június 30. előtt.

Az ENSZ főtitkára valószínűleg jelentést ad majd át a Biztonsági Tanácsnak, melyben többek között a MONUC mandátumának felfüggesztése is szerepel majd. “A jelenlegi létszám nem változik majd, hiszen a biztonsági helyzet még bizonytalan és a béke is elég törékeny az ország keleti részein” tudtuk meg diplomáciai forrásból.

New York és Kinshasa azonban különbözőképpen látja a MONUC békefenntartó misszióját Kongóban. Ezek a véleménykülönbségek egyre gyakoribbak az utóbbi időkben, ezzel magyarázható a magas rangú vezetők, a főtitkár-helyettes, Alain Leroy a békemmissziók megbízottja, Philippe Alston az ENSZ Emberjogi Bizottságának munkatársa, valamint  Antonio Guterres az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa kinshasai látogatása. Ezen találkozások viszont lehetőséget biztosítanak arra, hogy a kongói biztonsági helyzetről egységes véleményt alkossanak.

A kongói javaslatot – arra vonatkozólag, hogy a MONUC feladatai a misszió végéig befejeződjenek – most tekintik át. Néhány megfigyelő azonban fokozatos kivonulást javasol valamint hogy “annak minden részletét előre pontosan letisztázzák”. ENSZ-szakértők véleménye szerint a “kivonulás nem kevesebb mint két évig tart majd”.

 

Forrás:allafrica.com

Szerkesztette: Kiss Virág – AHU

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez