Kongói Demokratikus Köztársaság: Kelet-Kongó stabilitásának megteremtéséhez megbékélésre van szükség

A stabilitás megteremtésének kérdése még mindig kiemelt jelentőségű Kelet-Kongóban. A MONUC (ENSZ kongói missziója, szerk.) október 28-i heti sajtótájékoztatója középpontjában az FDLR közelmúltban elkövetett támadásai és a menekültek hazatérése állt.

A sajtótájékoztató fő témája a belső menekültek folyamatos ideiglenes táborokban való tartózkodása (ahhoz, hogy visszatérhessenek otthonaikba, elsősorban ugyanis biztonságra van szükségük) és az FDLR utóbbi időben elkövetett támadásai volt. A MONUC arra buzdítja az embereket, hogy térjenek vissza lakóhelyükre. Tisztában van vele a helyi hatóságokkal egyetemben, hogy az ilyen hazatérések okoznak feszültségeket, elsősorban földtulajdon-viták adódnak.

 

Megbékélési folyamatok

 

A földtulajdon-viták megoldása kulcsfontosságú azért, hogy elejét vegyék a további, soha véget nem érő nézeteltéréseknek. A MONUC, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és az Észak-Kivui régió belügyminisztériuma egy nemrégiben megtartott találkozó során tárgyalt erről a kérdésről, melyet Kevin Kennedy, a MONUC Információs Igazgatója vezetett. A találkozó után Kennedy elmondta, hogy a probléma megoldására született néhány megoldási javaslat: a menekültkérdés kommunikációjának javítása a kongói kormány és a környező országok között, helyi bizottságok felállítása, az állampolgárok biztonságának megteremtése.

 

Forrás: MONUC NEWS

Szerkesztette: Kiss Virág – AHU

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez