Elefántcsontpart: A kistermelők nem ismerik a tartósítás módszereit

Robert Assalé egy kis kelet-közép-elefántcsontparti faluban jamgyökér-termelő, aki minden évben kiváló terméssel büszkélkedhet. A 2007-ben termelt 30 tonna a következő évre 42 tonnára emelkedett, idén pedig szinte meghaladta a 50 tonnát.

Azonban amíg a termés felét sikerült eladnia a piacon, a másik felét már paraziták támadták meg. Néhány gumó már rothadásnak indult "Emiatt mindig aggódom. Ha késik az aratás, szinte biztos, hogy egy jó része el is veszik.” – magyarázza Assalé IPS.

 

Földjei szélén Assalé fatörzsből és szalmából épített egy 150 négyzetméteres házat. Aratás után a termését mindig itt tárolja, amíg nem értékesíti a piacon. A piacra magánszállítók járműveit veszi igénybe. Egy 20 tonnás teherautó bérlése 100.000 és 120.000 CFA (mintegy 225-270 dollár) között mozog.

 

"Tartósítási technikáink nagyon elavultak, de nincs más választásunk. Ezek a dolgok már nagyon régóta így működnek és bevallom egy kicsit én is ügyetlen vagyok" sóhajtott lemondóan miután újabb baktérium és gomba nyomait fedezte fel a tárolóhelyiségben tett ellenőrző körútja után.

Forrás: allafrica.com

Szerkesztette: Kiss Virág – AHU

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez