Élelmiszerválságok: az ugandai Katine falu lakói továbbra is szenvednek a nélkülözéstől

Az esők túl hirtelen érkeztek Katine-ba – így a leginkább sérülékeny emberek, vagyis a nők, a gyermekek és az idősek még mindig nem lélegezhetnek fel.

A Katine-ban élő 80 éves Rupina Angicho és 74 éves férje, David Obwol jóval felülmúlták az Ugandában várható átlagos élettartamot, ami 50 év alatt van.

 

A pár azt mondja, sosem gondoltak a halálra, egészen addig, amíg a mostani aszály nem érte el Uganda északkeleti részét. Az aszály miatt elmaradt az évi aratás, és tönkretette a manióka, földimogyoró, cirok és köles termést.

 

„Nagyon öregek és gyengék vagyunk, mert nincs elég ennivalónk ahhoz, hogy megerősödjünk” – mondja Obwol. Az idős párról a két fiuk gondoskodik, ők foglalkoznak a terméssel is, amit most az aszály megsemmisített.

 

„Mi csak bízunk benne, hogy talán életben maradunk” – teszi hozzá Angicho.

 

Obwol, aki túlélte a 2007-ben pusztító áradásokat, amelyek számos családot tettek hontalanná, és lerombolták az egész régiót, most egyáltalán nem biztos benne, hogy a jelenlegi helyzeten is túl fog jutni.

 

2007-ben a rászorulók kaptak a kormánytól élelmiszersegélyt, hogy átvészeljék a katasztrófát, de az emberek nem tartják valószínűnek, hogy idén is lenne hasonló intézkedés. „Legutóbb a kormány segített nekünk, de most nem nyújt támogatást. Azt akarják, hogy meghaljunk?” – mondja Angicho.

 

 

Forrás: Guardian

Szerkesztette: AHU – Szűcs Anna

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez