Brazzaville-Kongó: Választások vasárnap – az igazság napja

Több mint kétmillió választásra jogosult állampolgárt várnak az urnák elé, hogy megválasszák Denis Sassou N’Guesso utódját. A radikálisnak tartott ellenzék felfedte a válaztási jegyzéket és kéri a választásról készült beszámolót.

A fő esélyes Denis Sassou N’Guesso, jelenlegi elnök aki az Elnöki többségért tömörülés (RMP) jelöltjeként harcba száll az újabb – az alkotmány szerinti utolsó – hétéves mandátumért. Brazzaville-ben egy hatalmas záró rendezvény keretében felolvassák a “Tíz ok, amiért rám szavazzanak” c. kiáltványát. André Ondelé az Államelnök kommunikációs kabinetjének vezetője emlékeztetett, hogy az elnök az egyetlen, aki 2009 június 27 óta az egész országot bejárta és “mindenhol hatalmas tömegek várták, akik mind azt kiáltották: a béke jelöltjére fogunk szavazni!”

 

Miután az Alkotmánybíróság érvénytelenített több, a fő ellenzéki párt jelöltjének indulási kérelmét, (például a 1992-1997 közötti ex-elnök Pascal Lissoubáét is, aki a Pánafrikai Unió a társadalmi demokráciáért –Upads- jelöltje lett volna) megfigyelők szerint Denis Sassou N’Guesso fő riválisa az a Mathias Dzon lett, aki 1992 és 1997 között a pénzügyminisztere volt. Dzont a Nemzeti Megújulásért Patrióta Unió (UPRN) indította, amely tagja a tíz ellenzéki pártot tömörítő Szövetség a Köztársaságért és a Demokráciáért nevű pártnak. Az ex-miniszter a sajtó munkatársainak az otthonában adott interjúban elmondta, a választási jegyzék hiányos ezért követeli a július 12-i választások dátumának módosítását, hogy “legyen idő azon körülmények megteremtésére, amely biztosítja a választások kiegyensúlyozott és tiszta voltát”

 

Forrás: allafrica.com

Szerkesztette: AHU – Kiss Virág

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez