Fejes saláta, a tavasz és szüzesség szimbóluma?

A tavasszal megjelenő üde salátanövényt régen a szüzesség szimbólumaként ismerték. Hogyan vált az apró afrikai gyom divatos európai fitneszeledellé?

Ha a piacon megjelent, a magyar háztartások többségében megoldódott a hétvégi ebéd dilemmája: a nem éppen arisztokrata kosztnak számító "Tojásos nokedli, friss, ropogós salátával" című fogás került az étlapra.

Mit eszünk rajta?

A fejes saláta a fészkesvirágzatúak családjába tartozó zöldségnövény. Karógyökerei mélyen hatolnak a talajba, míg tőlevelei szorosan egymásra borulva egyetlen óriási csúcsrügyet, fejet képeznek. A külső, vastag erű levelei durvább szövetűek, sötétzöldek, míg a belső levelek zsengék, zöldessárgák vagy sárgák, egyes új fajtáknál lehetnek vörösek vagy barnák, fodros szélűek is.

A szüzesség szimbóluma

A fejes saláta őse egy apró levelű, cakkos szélű, keserű ízű észak-afrikai növény volt. Dél-Európába a hódító háborúkkal egy időben jutott el. Már az ókorban jelentős karriert futott be: akkoriban a "szüzesség szimbóluma" és "eunuchok eledele" névvel illetett zöldség a nemi szervekre gyakorolt nyugtató hatásáról volt ismert. Alacsony energiatartalmának (100 grammban 13 kcal) és telítettségérzetet keltő hatásának köszönhetően manapság a fogyókúrák egyik legnépszerűbb összetevője.

Salátareceptek

Leginkább nyersen, mint saláta-összetevőt használjuk, nyakon öntve ecetes, olívaolajos vagy jughurtos öntettel. Salátánkat zöld fűszernövényekkel (turbolya, tárkony, metélőhagyma, bazsalikom) s egyéb ízesítőkkel (kapribogyó, újhagyma, köménymag, curry, szerecsendió) is megbolondíthatjuk! A fejes salátát persze párolhatjuk is, sőt levest is főzhetünk belőle.

Hogyan válasszunk jó salátát?

A piacon általában mindenféle cicomás csomagolás nélkül, darabra vásárolhatjuk a fejes salátát. Választáskor ellenőrizzük a salátatorzsa alját: minél fehérebb színű, annál frissebb a kiszemelt növény! A saláta színe legyen üde zöld, a levelei ne legyenek fonnyadtak, sárgulók. A külső leveleken lehetnek barnás foltok, sérülések: ha ezek nem túl nagyok és mélyek, akkor nem okoznak gondot. Tapogassuk meg a salátafejet, hogy érezzük, van-e "feje", azaz a közepén sok levél van-e. Frissen vásároljuk, mert csak rövid ideig tárolható; nedves ruhába csavarva néhány napot azért átvészel.

 

Forrás: gyümölcs-zöldség.hu

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez