A naptűzhely egy duplafalú kartondoboz, amelynek belsejét feketére kell festeni, majd alufóliával kell kibélelni, ki kell tenni a napra és ezután már főzhetünk is benne. Vannak persze ennél technikailag kifinomultabb formák is (képünkön), de a Kenyában élő, norvég feltaláló,
Jon Boehmer
a BBC-nek elmesélte, hogy ezt a tűzhelyet nagyon egyszerű elkészíteni, neki ötéves kislánya segített az elsőt kifesteni.
„A napenergiával működő tűzhely nem melegszik fel 200 fokra, de 85 fokra igen. És ez éppen elég a főzéshez, és a vízforraláshoz. Az utóbbi mindennél fontosabb, hiszen a fejlődő országokban évente 10 millió gyerek kap el betegségeket csupán azért, mert nem jutnak tiszta vízhez. De lehet rizst, vagy akár csirkét is főzni benne – meséli a tudós. „
A feltaláló elismeri, hogy nem az övé az eredeti ötlet, hiszen 24 éve használják a napenergiát főzésre több afrikai országban is. Az interneten már évek óta néhány dollárért, vagy euróért rendelhetünk is egy ilyet. Jon Boehmer szerint fontos, hogy elterjedjen a naptűzhely, mert így kevesebb fát vágnak ki, nem kell a füstmérgezéstől tartani, vagy a tüzet őrizni naphosszat, és, mivel ezen a tűzhelyen lassan forr fel a víz, lassan főnek rajta az ételek is, így több vitamin marad bennük.
Forrás: mr1-kosutth.hu