Sósavas támadások “lenge ruhás” nők ellen Iránban

 

Iszfahánban több nőt öntöttek le savval mostanában: a hírek szerint azért, mert nem fedték el illően magukat, vagyis lazítottak a kötelező fejkendő-viseleten. A történelmi város rendőrsége az eseteket nem kommentálja. Viszont több embert is őrizetbe vett a hivatalos IRNA hírügynökség szerint.

A Teherántól 450 kilométerre délre fekvő Iszfahánban négy ilyen támadás történt – mondja a város rendőrkapitánya. A közösségi médiában ennél többről tudnak. A posztolók és kommentelők 13 esetről számolnak be, és arról, hogy autót vezető nők voltak az áldozatok. Állítólag túl sokat mutattak meg a hajukból, ez volt a támadók baja. Az internetezők arra figyelmeztetik az iszfaháni nőket, hogy ne tartsák nyitva a kocsijuk ablakát. 

Hasonló atrocitások az elmúlt években Pakisztánban, Afganisztánban és Indiában voltak. Ott a tettesek el is ismerték, hogy azért büntették meg az áldozataikat, mert azok “szégyent hoztak a családjuk becsületére, illetlenül viselkedtek.”

Iránban az 1979-es iszlám forradalom után tették kötelezővé a hidzsábot, vagyis a haj és a nyak eltakarását. Az elmúlt években azonban lazult a fegyelem. A nők gyakran csak vékony kendőt öltenek, amely mindössze jelzésértékűen fedi a hajukat, és a hosszú, bő kabátok helyett nem egyszer combközépig érő, szűk darabokat vesznek a feszes farmer fölé. A csadort favorizáló konzervatívok ezt “rossz”, helytelen hidzsábnak tartják.

Az Irán egyik fő turisztikai attrakciójának számító, gyönyörű szőnyegeiről, ősi mecsetjeiről és a világ második legnagyobb teréről híres Iszfahán egyik vezető hitszónoka rosszallja a támadásokat. “Egy ilyen akció, bármilyen ürüggyel követik is el, elítélendő” – mondta a félhivatalos iráni hírügynökségnek, az ISNA-nak Mohammad Taghi Rahbar hodzsetoleszlam, aki a legfontosabb pénteki imákat vezeti. “Akárhogy is lép ki egy nő az utcára, senkinek nincs joga ilyesmit csinálni.” 

Egy autót vezető nő arról beszélt, hogy állandóan felhúzva tartja az ablakot, és annyira fél, hogy minden alkalommal pánikba esik, ha motorost hall közeledni. 

Mint szinte minden, a nők öltözködése is állandó vitatéma Roháni elnök és a konzervatívok között. Az utóbbiak közül több parlamenti képviselő írt az államfőnek nemrégiben levelet, azt követelve, hogy a rendőrök lépjenek fel határozottabban a szigorú öltözködési előírások betartatása érdekében.

(fotó:Europress/Getty Images)

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez