Fordulópont a kobánei csatában?

Tegnap már nagyon úgy tűnt, hogy az észak-szíriai kurd városért vívott csata elveszett és csupán idő kérdése, hogy az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet mikor szerzi meg a teljes uralmat a város felett. Habár a csata még mindig zajlik, de akad egy kósza reménysugár a kurd győzelemre. 

Szerdán az Egyesült Államok és az általa létrehozott koalícióban jelenlévő Egyesült Arab Emírségek gépei szinte megállás nélkül bombáztak az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet állásait az észak-szíriai Kobánéban és annak környékén. A helyi források szerint a légi hadműveletekbe a szíriai kormányerők repülőgépei is csatlakoztak. Csak a mai napon az amerikai légierő hat légicsapást hajtott végre, amelyek közül az ötödik okozta a legnagyobb vereséget a kalifátus harcosainak: megsemmisített egy páncélozott személyszállítót (APC), három nehézpáncélost és két tüzérségi állást.

Ezzel párhuzamosan a kelet-szíriai, a „kaifátus fővárosának” tartott Rakkát is bombázták, többek közt egy kiképzőbázist ért találat. Irakban úgyszintén hullottak a bombák: Bagdadtól nyugatra megsemmisítettek egy terrorista ellenőrzőpontot, a nyugati-iraki Falludzsánál egy konvojt támadtak, valamint szintén a Nyugat-Irakban található Ramadinál pedig három épületet bombáztak le, amelyeknek tetején légvédelmi állások voltak.

A légitámadásokat kihasználva a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) ellentámadást indítottak a terroristák állásai ellen. „Kétségtelen, hogy változott a helyzet, mégpedig a javunkra. Visszaszorítottuk a terroristákat.” – jelentette ki Idris Nahszen, a kurd milícia egyik parancsnoka, aki azért hozzátette még, hogy korántsem értek véget a harcok és a város egyelőre még “nincs felszabadítva”. 

A helyi beszámolók szerint viszont már most vannak konkrét jelei az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet megállításának és kivonulásának. Kobané nyugati részéből sikerült kiűzni a dzsihadista szervezetet. Habár a város keleti részén még mindig kaotikus a helyzet, de a kalifátus szerdai hadműveleteit mind sikerült visszaverni és legalább 40 harcosuk elesett. Ugyanakkor még mindig megszállás alatt tartják a múlt héten elfoglalt három kerületet, vagyis a város ipari részét, Maktada al-Dzsadidát és Kani Arabanét.

Közben a nyugati államok is támogatják Recep Tayyip Erdogan elképzelését egy „pufferzóna” létrehozásáról a határ melletti területeken, amely garantálná Szíria és Törökország között a menekültek fogadását és védelmét. Kedden a török államfő a szíriai határ közelében lévő Gazientep város menekülttáborában arra kérte az Egyesült Államok által vezetett koalíciót, hogy segítsenek egy repüléstilalmi övezet és ezzel párhuzamosan egy ütköző- vagy biztonsági zóna létrehozásában. 

Ma a francia kormány elfogadhatónak és „támogatandó ötletnek” nevezte a török elképzelést. Francois Hollande egy közleményben kijelentette, hogy meg kell akadályozni a lakosság lemészárlását Szíria északi részén. Ezenfelül Párizs és Ankara között közös az álláspont azzal kapcsolatban, hogy nem Bassár el-Aszad szíriai elnököt, hanem a mérsékeltnek tartott ellenzéket kell támogatni a harcokban. „ Segítenünk kell egy olyan mérsékelt ellenzéki csoportnak, amely egyfelől az Iszlám Állam ellen, másfelől pedig a damaszkuszi rezsim ellen harcol.” – olvasható a közös kommünikében.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szintén bejelentette, hogy „vizsgálják” a török elképzelést. John Kerry amerikai külügyminiszter szerint a „pufferzóna egy igencsak csábító elképzelés, ami védelmet jelentene a civileknek.” Ezenfelül Washington felajánlotta, hogy Törökországon kívül esetleg Libanon és Jordánia is részt vehetne a terv megvalósításában. “”A pufferzóna egy olyan elképzelés, amit nagyon fontos lenne közelebbről elemezni és gyakorlatba átültetni, ezzel védve a menekülteket nemcsak a terroristák, hanem a kormányerők légitámadásaitól is.” – olvasható a brit külügyminisztérium közleményében. Damaszkusz egyelőre nem szólalt meg ebben az ügyben, de a kormány korábban már többször leszögezte, ahogyan Oroszország és Irán is, hogy egy ilyen lépés agressziónak minősül és azt „megfelelő válaszlépés” követi.

FRISSÍTVE: A Pentagon és a Fehér Ház is tagadta, hogy “megvizsgálnák” Erdogan felhívását egy pufferzóna létrehozásáról. John Kirby admirális, a Pentagon szóvivője szerint “a katonai parancsnokság nem gondolkodik ilyen megoldáson”. Ehhez csatlakozott később a Fehér Ház szóvivője, John Earnest is, aki szintén elutasította az amerikai diplomaták állításait a “pufferzóna” elemzéséről.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez