Nem jött be az Iszlám Államról szóló karikatúra Indonéziában

Az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet kifordítja és rossz célokra használja fel az iszlám vallás jelképeit és szimbólumait és nem mindenki vevő az iszlámot érintő humorra sem.

A muszlim országokban gyakran parodizálják ki őket, vagy karikatúrák százait készítik el róluk, ezzel is a nevetség tárgyává téve őket. Ugyanakkor nagyon óvatosnak kell lenni az ilyenfajta “progpandaháborúban”, mivel könnyen istenkáromlással vádolhatnak valakit, hogyha egy félreértelmezhető rajzot készít vagy tesz közzé a helyi sajtóban. 

Az indonéziai hatóságok nem voltak vevők Meidyatama Suryodiningrat humorára. Az angol nyelvű The Jakarta Post indonéz főszerkesztője ugyanis viccet akart csinálni az Iszlám Állam nevű terrorista szervezetből. A július 3-án megjelent karikatúrán egy zászlót tartó férfi látható, amelyen halálfej fölött arab nyelven “Nincs más isten, csak Allah” felirat olvasható, valamint fegyveresek, akik közül az egyik bekötött szemű és hátul összekötözött kezű emberekre szegezi fegyverét.

Több sem kellet a helyi iszlamista csoportoknak, amelyek azonnal nekimentek az újságnak és a főszerkesztőnek. Szerintük Suryodiningrat ezzel az iszlámot sértette meg, mivel a vallás alapjait használta fel és tette nevetség tárgyává. A napilap azonban azzal védekezett, hogy a karikatúra inkább a vallási jelképek felhasználásának jogtalan és erkölcstelen felhasználása volt, mivel az “Iszlám Államnak” borzalmas célokra használja fel az iszlám szimbólumait. 

Az indonéziai muzulmán hitszónokok szervezete beperelték a főszerkesztőt és a bíróságok istenkáromlással gyanúsítják őt. Jövő héten kerül sor a kihallgatására. Ha istenkáromlás vétkében bűnösnek találják Meidyatama Suryodiningratot, akár ötévi börtönre is ítélhetik. A világ legnépesebb muszlim országában – ahol viszonylag nagy a sajtószabadság – nagyon érzékenyek a blaszfémiával kapcsolatos vádakra.  2004 óta 106 embert tartóztattak le és ítéltek el istenkáromlás vádjában. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet novemberben ismét felszólította Joko Widodo indonéz elnököt, hogy vonja vissza az istenkáromlásra vonatkozó törvényt.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez