Azokkal van baj, akik nem szülnek

Taro Aso Japán volt miniszterelnöke nemrégiben beszédében fegyvert fogott a fiatalokra. Azt állítja nem az idős korosztállyal van baj, hanem azokkal a fiatalokkal, akik nem akarnak szülni.

 

 

 

 

A volt miniszterelnököt egyébként rendszerint úgy ismerik, akinek gyakran eljár a szája, sőt sok újságíró baklövésekre hajlamos politikusnak tartja. Nemrég azt nyilatkozta, hogy a nyugdíjasok nem okolhatók az emelkedő szociális költségekért az elöregedő japán társadalomban. „Sokan vannak, akik olyan képet vázolnak fel, melyben (a növekvő számú) idősek a rosszak. Ennél nagyobb problémát jelentenek azok a fiatalok, akik nem szülnek” – mondta egy beszédében. Aso beszéde talán nem véletlenül az előrehozott választások előtt hangzott el. Japánban  egy nő életében átlagosan 1,4 gyermeket szül. Ez nem elég ahhoz, hogy a társadalom újratermelődjön – ahhoz  2,1 gyermekre volna szükség.  Az egyre kevesebb gyermek viszont öregedő társadalmat ereményez – ahol egyre kevesebb fiatalnak kell a növekvő számú nyugdíjast eltartania. Az gyermekekért járó szociális ellátás hiánya, a pénzügyi bizonytalanság, és a kilátástalanság mind okai annak, hogy egyre kevesebben vállalnak gyereket Japánban. Abe Sinzo miniszterelnök többször is ígéretet tett arra, hogy fokozza a nők részvételét a munakerőpiacon, illetve olyan változtatásokat fog hozni, mellyel a nők nem kényszerülnek választani a karrier és a gyermekvállalás között.

Aso, aki egyébként Abe helyettese is, a hétvégén azt is mondta, hogy a vállalkozásokat, melyek nem hoznak elegendő hasznot, „szerencsétlenek, vagy hozzá nem értők” csinálják. Tavaly júliusban úgy nyilatkozott, hogy Tokió tanulhatna a náci Németországtól, ami az alkotmányos reformokat illeti. Hat hónappal korábban azt mondta, hogy az idősek számára lehetőséget kell adni arra, hogy gyorsan elhalálozzanak, ahelyett hogy a kormány rengeteget költsön az orvosi ellátásukra.

(Photo:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez