Öngyilkos merénylet Kasmírban a kormányfő látogatása előtt

Legkevesebb 13 ember halt meg egy öngyilkos merényletben Kasmírban, ahol ötfordulós választást tartanak. Modi miniszterelnök is Kasmírba készül, hogy támogassa hindu nacionalista pártját India egyetlen muzulmán többségű államában.

 

 

 

Tíz katona és rendőr halt meg Uri városában – mintegy 100 kilométerre észak-nyugatra az állam fővárosától, Srinagartól – amikor öngyilkos iszlamista merénylők egy csoportja megtámadott egy katonai támaszpontot. Kasmírban nagyon jelentős indiai katonai erő állomásozik, mert a területet hovatartozása vitatott India és Pakisztán között a függetlenség kikiáltása óta. Kasmírt mindkét ország magának követeli, jelenleg ketté van osztva, a nagyobbik része Indiához tartozik. A függetlenség kikiáltása idején az volt az alapelv, hogy a muzulmán többségű területek Pakisztánhoz, a hindu többségű részek pedig Indiához kerülnek. Ezen az alapon Kasmír Pakisztán része kellett volna, hogy legyen, de mégsem így történt. Miért? Mert Dzsavaharlal Nehru, a független India első miniszterelnöke erről a vidékről származott.

Kasmír nagyobb része tehát Indiához került, de Pakisztán több háborút is vívott a megszerzéséért – sikertelenül. A pakisztáni katonai hírszerzés viszont elszántan támogatja azokat az iszlamista milíciákat, melyek Kasmír elszakadásáért harcolnak. Ezen az ingoványos talajon rendezik meg ezúttal is a választásokat, melyek ötfordulósak. A végső eredményt december 23-án hirdetik ki Kasmírban. A tervek szerint Narendra Modi miniszterelnök hétfőn érkezik Srinagarba, Kasmír fővárosába. Pártja, a hindu nacionalista BJP elsöprő győzelmet aratott tavasszal az indiai választásokon, és Modi politikai szupersztár lett külföldön és belföldön egyaránt. Erre alapozva most megpróbálja arra rávenni a választókat Kasmírban: ne a muzulmán pártokra szavazzanak, hanem rá.

Már eddig is óriási volt a katonai és rendőri készültség Kasmírban a miniszterelnök látogatása miatt, de a merénylet után ez tovább fokozódik. India két miniszterelnöke is merénylet áldozata lett: Indira Gandhi asszonnyal szikh testőrei végeztek, mert engedélyezte azt, hogy a terrorelhárító szolgálat megostromolja a szikhek szent templomát, ahol fanatikus nacionalista lázadók barikádozták el magukat. Fia, Radzsiv Gandhi tamil terroristák áldozata lett. Neki azt rótták fel a merénylők, hogy nem támogatta a tamilok felkérését Sri Lankan. Narendra Modi tehát nagyon sokat kockáztat, ha a merénylet után is Kasmírba látogat, de India miniszterelnöke a jóga filozófiájának híve: fatalista. És lehet, hogy Narendra Modi politikai szupersztárként sikert ér el India egyetlen muzulmán többségű államában, ahol öngyilkos merénylet miatt legkevesebb 13 ember halt meg.

(Photo:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez