India őrnaszádokat ad el Vietnamnak

100 millió dollár értékben szállít őrnaszádokat Vietnamnak India. Ebben állapodott meg a két állam miniszterelnöke Delhiben. Korábban Japán és az USA is jelezte, hogy támogatja Vietnam pártjainak védelmét Kínával szemben.

 

 

 

Japán hat őrnaszádot adott el Vietnamnak, és az Egyesült Államok is feloldotta a fegyverszállítási embargót, de csak részlegesen. A tengerpart védelmét kívánja segíteni. Most India is csatlakozott ehhez. Nguyen Tan Dung kormányfő és Narendra Modi indiai miniszterelnök tárgyalásainak eredményeképp 100 millió dolláros üzletet kötöttek. Ennyiért szállít őrnaszádokat India Vietnamnak. Mind India, Japán, az USA és Vietnam tart Kína növekvő gazdasági és katonai erejétől. Vietnam és Kína kapcsolata ettől függetlenül különleges. A Mennyei-Birodalom vazalussa volt sokáig Vietnam, ahol jelentős kínai közösség élt. A Vietnamot kormányzó kommunista párt sokáig a Kínai kommunista párt részlege volt. A vietnami háború idején Peking kezdetben elszántan támogatta Vietnamot, de Nixon elnök 1972-es kínai látogatása után ez a lelkesedés lelohadt. A két kommunista állam még háborúzott is egymással Kambodzsa miatt, melyet Vietnam megszállt 1978-ban.

Összecsapások voltak a tengeren is. Ott Vietnam súlyos vereséget szenvedett. Azóta okoz főfájást a parti védelem a vietnami vezetőknek. Kínával mindezzel együtt jó kapcsolatot ápol Vietnam, amely tisztában van az 1,4 milliárdos szomszéd jelentőségével. A pekingi diplomácia vezetője nemrég néhány napot Hanoiban töltött. Yang Jiechi (Jang Csiecsi) államtanácsos eszmecseréiről nem közöltek érdemi részleteket. Kínában ő a diplomácia főnöke, nem a külügyminiszter. Maga Jang különben korábban külügyminiszter volt. Novemberben ázsiai körutat tesz Obama elnök, akinek egyik fő célja a kínai előrenyomulás megfékezése, ezért oldotta fel az USA a vietnami háború óta fennálló fegyverszállítási embargót, és ezért örülnek Washingtonban annak, hogy India őrnaszádokat ad el Vietnamnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez