Japán küldöttség utazik Észak-Koreába

Japán küldöttség utazik jövő kedden Phenjan meghívására Észak-Koreába, hogy a hidegháború idején elrabolt japánok sorsáról tájékozódjon – jelentették be szerdán Tokióban.  A delegáció tízfős lesz, és két napon át tárgyal Phenjanban.

 

2004 óta most először utazik Phenjanba japán küldöttség, hogy az elrabolt állampolgárok sorsáról tárgyaljon.

Észak-Korea májusban egyezett bele, hogy egyes japán szankciók júliusi feloldása fejében újabb nyomozást indít, de eddig nem adta át a kért információkat a japán kormánynak.

Tokió nem hajlandó lezárni az 1970-es és 80-as években elrabolt japánok ügyét, akiket arra kényszerítettek, hogy segédkezzenek kémek kiképzésében. Japán és Észak-Korea között nincsenek diplomáciai kapcsolatok. A japánok évek óta az állampolgárok ügyének rendezését szabják feltételül a kapcsolatok rendezéséhez.

Phenjan azt állítja, hogy 13 japánt rabolt el, nyolc ember időközben természetes halált halt, ötöt pedig ideiglenesen hazaengedett Japánba, de ők nem tértek vissza Észak-Koreába.

Ezzel szemben Tokió hivatalos álláspontja szerint legalább 17, sőt, egyes nem hivatalos vélemények szerint akár több száz emberrablás is írható Észak-Korea számlájára, és tizenkét ember ügyét nem vizsgálták ki megnyugtatóan.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez