Mi legyen a milliárdos kommunista mandarinnal Kínában?

Senki sem vonhatja ki magát az igazságszolgáltatás alól Kínában – figyelmeztet a kormányzó kommunista párt lapja. Ez világos utalás Csou Jungkangra, akinek családjától 90 milliárd jüant koboztak el.

Pekingben ülésezik a kommunista párt központi bizottsága, melynek döntést kell hoznia arról: mi legyen Kína egykori biztonsági főnökével, Csou Jungkanggal, aki tavaly óta házi őrizetben várja azt, hogy a sorsáról döntsenek. Ilyen magasrangú mandarin még nem került bíróság elé Kínában azóta, hogy Mao elnök halála után az özvegyét és politikai támogatóit elítélték.

Mi a vád az egykor oly nagy hatalmú férfi ellen, aki még nem is olyan rég a legfelső vezetés tagja volt Pekingben? Mindenekelőtt korrupció: hatalmas vagyonra tett szert, 90 milliárd jüant koboztak el tőle: ez csaknem 15 milliárd dollár. Vagyis Csou Jungkang a világ egyik leggazdagabb embere volt.

De nemcsak ezt róják fel neki: a hírek szerint puccsot szervezett a Tiltott Városban, a hatalom központjában, Pekingben. Miért? Mert szövetségesét, Po Hszilajt, a Politikai Bizottság tagját letartóztatták. A vád ellene is korrupció volt – emiatt el is ítélték-, de valójában az volt a baj, hogy ő akar az első ember lenni Kínában. Márpedig az a hely már foglalt volt: Hszi Csinping volt a trón várományosa, és 2012-ben hatalomra is került.

Rögtön megindította a korrupció ellenes kampányt, amely egyre-másra sodorta el politikai ellenfeleit. Mi lesz most Csou Jungkanggal? A kormányzó kommunista pártból mindenképpen kizárják, de kérdés, hogy csak a párt ítéli őt el, vagy bíróság elé viszik az ügyet? Ha bíróság elé kerül, akkor hosszú per várható, és sok kínos részlet kiderülhet a párt belső ügyeiről. A hatalom pedig úgy akar megszabadulni a korrupt mandarintól, hogy ne merüljön fel a kínos kérdés: hogy lehetett ilyen ember Kína egyik legfontosabb vezetője évtizedeken át? Nem lehet, hogy a vezetés más tagjai sem sokkal jobbak nála? Ilyen kérdéseket aligha akarnak hallani a 87 milliós kínai kommunista párt vezetői, akiknek Pekingben arról kell dönteniük: mi legyen azzal a korrupt kommunista mandarinnal, akitől csaknem 15 milliárd dollárt koboztak el…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez