21 nap börtönben – újra szabad a nemzet anyja

Hívei tűzijátékot rendeztek és az utcán táncoltak,. amikor Tamil Nadu állam volt főminisztere Jayalalitha asszony kilépett a börtönből. Dél-India legtekintélyesebb politikusa 21 napot ült egy vagyoonosodási ügy miatt.

Jayaram Jayalalitha (az első nem vezetéknév, hanem atyja neve, a tamiloknak nincs vezetéknevük), bár Magyarországon kevéssé ismert, az indiai politika egyik meghatározó alakja az utóbbi három évtizedben. Jó családba született 1948-ban, de édesapja elhunyt, amikor kislánya két éves volt, így anyja egyedül nevelte fel. Az anya az akkor alakuló tamil filmiparban kapott állást, így természetes volt, hogy Jayalalitha is itt kezd karrierbe. Pedig tanárai más, komolyabb pályát szántak neki. Bár hindu családba született, katolikus iskolába járt, amit kiváló eredménnyel végzett. Jayalalitha azonban nem az egyetemet, hanem a filmvilágot választotta, először 15 évesen lépett a kamera elé, és hamar igazi filmsztár lett. 120 filmben szerepelt a hatvanas-hetvenes években. Kiváló nyelvtudása segítette az országos karrierben – a tamil mellett kannada, telugu hindi és angol nyelvű darabokban is szerepelt.

1977-ben, sikerei csúcsán lépett politikai pályára. Ekkor már a korábban egységes dravida nacionalista mozgalom két részre szakadt. Jaya az AIADMK (All India Anna Munnetra Dravida Kazhagam) aktivistája lett. Országos ismertsége jól jött neki a pártban is, és hamar kiderült, hogy nem csak csinos, de kiváló vezető, és jó stratéga is. Előbb ellenzékben lett a párt vezére, majd 1991-ben, immár veterán politikusként Tamil Nadu főminisztere lett. Ezzel bekerült az országos politikába. is. A regionális pártok jelentősége hatalmas az indiai politikai rendszerben, különösen délen, ahol sem az egykori állampárt, a Nemzeti Kongresszus, sem a jelenleg kormányzó jobboldal, a BJP nem rendelkezik komoly bázissal. Jayalalitha ügyesen lavírozott a két nagy párt között, majd hosszú éveken át a kommunistákból és regionális nacionalista pártokból álló Harmadik Front vezéralakja lett.

Szűkebb hazájában, Tamil Naduban (maga is hetven milliós ország) továbbra is hihetetlen népszerűségnek örvend, hívei Anyának, vagy Forradalmi Vezérnek titulálják. Ezzel azonban sok ellenséget is gyűjtött. Először 1996-ben indult ellene vagyonosodási eljárás -jelentős vagyona nagy részéről nem tudta kimutatni, hogy milyen jövedelemből származott. Az ilyen ügyek sokáig szunnyadtak, India általában elfogadta, hogy a politikusok már csak ilyenek. Az elmúlt években azonban felerősödött a korrupció-ellenes mozgalom és több vezető politikust is elítéltek. Az áttörést az hozta meg, amikor Lalu Prasad Yadav volt bihari főminiszter is börtönbe vonult egy évtizedek óta húzódó vesztegetési ügy miatt. A Jayalalitha elleni eljárás eljárás, egy – a jelenlegi kormánypárthoz, a BJP-hez húzó ügyész segítségével -jutott végül oda, hogy idén egy különleges bíróság jogosulatlan vagyonszerzésért négy évre ítélje. Így aztán a főminiszteri posztot is át kellett adnia egy hívének. A súlyos pénzbüntetést – 3,5 milliárd forintot (!) -Jayalalitha végül kifizette, és be is vonult a börtönbe. Hívei közül sokan elviselhetetlen csapásnak érezték a nemzet anyjának meghurcolását. Tizennégyen lettek öngyilkosok azon a napon, mondván, nem élhetik túl a tamil nemzetet porig alázó szégyent, volt aki nyilvánosan égette el magát. Jayalalitha azonban kitartott, nem kért különleges eljárást, bár  ismert emberekkel került egy cellába a bangalore-i börtönben. Ahol végül a négy év helyett alig 21 napot töltött. A bíróság ugyanis, ahogy a többi neves politikus esetében is, nála is engedélyezte az óvadék ellenében való szabadlábra helyezést. Így aztán a tamil nemzet anyja miután gondosan megvárta, hogy a kora délutáni baljóslatú órák elmúljanak, egy a csillagjósok által szerencsésnek tartott órában az ünneplő tömeg közé lépett.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez