Kafkai átváltozás robotmódra

Kafka alapművének, az ‘Átváltozás’-nak alaptémája az elidegenedés és abszurditás. Egy új színházi adaptációban egy robot került a főszerepbe.

 

 

 

 

 

Az elsimert japán rendező Oriza Hirata felkérte Hirosi Ishiguro robotspecialistát, hogy teremtse meg az előadás sztárját, a magas, nyurga, fémvázú robotot, fehér emberi kezekkel és arccal.

“Annak ellenére, ahogy az emberek reagálnak, amikor robotot látnak, érezhető, hogy igazából nem mozgatja meg Őket.” -mondta Hirata az AFP-nek.

“Olyan helyzetet akartam teremteni, amiben egy robot is meg tudja mozgatni a közönséget.”

Kafka 1915-ben írt novellájában az utazó ügynök, Gregor Samsa úgy ébred egy reggel, hogy megmagyarázhatatlan módon visszataszító rovarrá változik. Családja elrejti őt a szégyen és undor elől. Hirata produkciójában a nagy, ronda bogár automata hangra és fémvázra cserélődik, drámaian időzítve a családot játszó négy francia színész játékához.

A robotot gyártó cég négy hónapon át dolgozott a robot színészi játékán, a nyugaton lévő Kinosaki városban. A “La Metamorphose version Androide” csütörtökön lesz látható Yokohamában, aztán a produkció Franciaországba utazik, az “Autumn Festival Normandy”-ra. A díjnyertes színésznő, Irene Jacob csak dícsérni tudja “az Ő android fia” teljesítményét.

“Ez egy kicsit olyan, mint egy fehér maszk, ahogy felénk Franciaországban mondjuk a színházban, “Masque Blanc”- mondta. “Van benne valami igazán színházi. Néha tud mosolyogni kicsit, és nevetni is.”

Sokan gondolják azt, hogy a robot igen okos választás a könyv feldolgozásának szempontjából. Megvitatja a modern elszigeteltséget a kapitalista társadalomban, aminek oka a technikai megszállottság, a könyv megjelenése után 100 évvel. Ishiguro, az Oszaka egyetem robotikai laborjának vezetője Japánban jól ismert személy, aki többször segédkezett Hiratanak robotszereplőkkel.

Ez az első alkalom, hogy a darab nem japán nyelven játszódik. A produkció francia nyelven szól, japánul van feliratozva. Ishiguro létrehozott egy bemondóként működő robotot, amit önmagáról ábrázolt. Egy végtelenül pimasz beszélő androidot, aki találóan a ‘Bors’ nevet kapta.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez