Kínaiak veszik meg a Waldorf Astoria-t csaknem kétmilliárd dollárért

Az Anbang kínai biztosító társaság 1,95 milliárd dollárt perkál le NewYork, és talán egész Amerika legismertebb szállodájáért, mely eddig a Hilton tulajdona volt. A kínai cég fel akarja újítani a patinás Waldorf Astoriat NewYorkban.

 

Eddig a General Motors irodaépülete tartotta a rekordot. A kínai vevő 1,4 milliárd dollárt fizetett ki érte Manhattanben. A kínaiak éppúgy nyomulnak most Amerikában, mint a japánok 20-30 évvel ezelőtt.

A pekingi kormányzat azért tette lehetővé a külföldi befektetéseket a magántőke számára, nehogy pénzügyi buborék alakuljon ki a hazai ingatlanpiacon. Jelenleg nagyon kevés befektetőnek van a világon 1,95 milliárd dollárja, egyetlen szállodára. Még akkor is, ha az a hotel az óriási presztizzsel rendelkező Waldorf Astoria NewYorkban.

Az USA nem korlátozza a kínai befektetőket, ha azok nem stratégiai szektorokban akarnak érdekeltségeket szerezni.
Jelenleg messze Kínának van a világon a legnagyobb devizatartaléka, több mint 4 ezer milliárd dollár. A pekingi vezetés már többször utalt arra, hogy változások szükségesek ezen a téren, mert nagyon nagy az amerikai államkötvények aránya, ezek pedig igen csekély kamatot hoznak.

Ugyanakkor ilymódon Kína nyitva tartja a maga számára az amerikai piacot, hiszen minden érdekeit sértő protekcionista intézkedést megtorolhat azzal, hogy nem vásárol amerikai államkötvényeket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez