Hol van az ellopott 1 milliárd dollár?

Ennek kíván utánanézni Afganisztán új elnöke. A hatalmas összeg a Kabul bankból tűnt el, melynek vezetői között ott voltak a volt elnök, Karzai fivérei is. A pénzt külföldi intézmények adták Afganisztán fejlesztésére, de szőrén-szálán eltűnt.

 

 

 

 

 

“Afganisztán a világ egyik legkorruptabb országa”- hangsúlyozta Ashraf Ghani beiktatása alkalmából. Az új államfő egyik első intézkedése az volt, hogy újra kinyitja a Kabul bank kínos dossziéját.

A bank csődbe ment, mert csaknem 1 milliárd dollár eltűnt a kasszából. Mindez még 2010-ben történt, de ítélet csak jóval később született, s igen enyhe volt. Nem véletlenül. A nagy lopásban benne volt Karzai akkori elnök két testvére és az egyik alelnök is. Ők semmilyen büntetést sem kaptak, mert állítólag visszaadták az összes pénzt, amit elloptak. A bank két vezetőjét 5-5 éves börtönre ítélték, miután beismerték, hogy ők tették zsebre a pénz legnagyobb részét, 810 millió dollárt. Hogy hol a pénz, azt senki sem tudja, vagy nem akarta tudni, amíg Karzai elnök hatalmon volt.

Ám utóda, aki közgazdász és a Világbank munkatársa volt, tisztában van vele, hogy hasonló korrupciós ügyek katasztrofális hatással vannak Afganisztán nemzetközi megítélésére. Ki ad pénzt egy olyan országnak, ahol 1 milliárd dollárt az elit tagjai gondtalanul zsebre vághatnak? Emiatt újraindul a vizsgálat a Kabul bank ügyében.

Kérdés, hogy Karzai volt elnök testvérei meg tudják-e magukat védeni most is, hogy Afganisztán elnöke immár Ashraf Ghani, aki a korrupció elleni harcot tűzte a zászlajára?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez