Irányváltást jelent-e a főnökváltás a titkosszolgálat élén?

Ezt találgatják Pakisztánban, ahol egy kőkemény katona veszi át a majd mindenható titkosszolgálat vezetését elődjétől, aki szimpatizált a dzsihádharcosokkal.

 

A titkosszolgálat főnöke lövette le a Geo televízió vezető újságíróját- állította Pakisztán legnépszerűbb magántelevíziója. A miniszterelnök ünnepélyesen meglátogatta a kórházban az újságírót, aki nem halt bele a merényletbe.

Közben dzsihád szimpatizáns tüntetők elítélték az újságírót és a mérsékelt kormányfőt, aki nem állt ki a titkosszolgálat főnöke mellett. Természetesen senki sem vizsgálta ki, hogy a katonai hírszerzés főnöke valóban lelövette-e a népszerű újságírót. Az ISI ugyanis állam az államban. Vezetője sokak szerint nagyobb hatalommal bír, mint maga a miniszterelnök. Pakisztán több kormányfője és elnöke korábban az ISI főnöke volt, mint Ziaul Hak tábornok, vagy Musharraf, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő végzett Benazir Bhuttoval, Pakisztán első női miniszterelnökével.

Kicsoda Rizwan Akhtar tábornok, a katonai titkosszolgálat új feje? Két éven keresztül ő vezette a harcot a gengszterklánok ellen Pakisztán gazdasági fővárosában, Karachiban. A 18 milliós városban a gengszterek nem féltek a rendőröktől, mert lefizették a politikusokat, akik megvédték őket. Akhtar tábornok viszont fellépett a korrupt politikusok ellen is. Leszámolt a maffiával, akármilyen magasrangú védelmezője is volt a gengszterbandának.

“Számára egy gengszter az gengszter, egy terrorista az terrorista. Nincs jó és rossz gengszter, jó vagy rossz terrorista”– írta róla Pakisztán vezető terrorszakértője.

Elődje jó kapcsolatokat ápolt a Hakkani klánnal, mely az északi határvidéken nyíltan együttműködött a tálibokkal. Elhallgatta az USA elől, hogy hol rejtőzik Oszama bin Laden, aki pedig Pakisztán legfontosabb katonai főiskolájától nem messze éldegélt éveken keresztül, háborítatlanul. Amikor aztán amerikai kommandósok megölték 2011 tavaszán, akkor a pakisztáni titkosszolgálat felháborodott, hogy nekik miért nem szóltak előre?

“Azért, mert nem bíztunk bennetek”– ez volt a CIA válasza. Közben az USA és Pakisztán szövetséges állam, évtizedek óta.

Afganisztánban azért nincsen béke, mert az USA és Pakisztán azt nem akarja. Ezt állította utolsó elnöki interjújában Karzai, Afganisztán államfője. Az amerikai csapatok jórésze elhagyja Afganisztánt, melyet a tálibok vissza akarnak foglalni. Akhtar tábornok egyik legnagyobb próbája lesz, hogy vajon megállítja-e a tálibokat, akiket annak idején az ISI képezett ki?

Pakisztánban és a titkosszolgálaton belül is nagyon sokan szimpatizálnak a dzsiháddal és utálják Amerikát. Vajon a katonai titkosszolgálat új főnöke kinek az oldalára áll? Jelentős részben ettől függ nemcsak Pakisztán, de Afganisztán és a térség jövője is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez