1,5 milliárd dollárt fektet be az amerikai Intel Kínában

Két kis kínai cégben szerez részesedést az amerikai chipóriás, mert az okostelefonok piacán lemaradt az Intel. Mindössze 0,4% a részesedése a globális piacon. Most Kínában próbál fordítani a helyzeten.

 

 

 

 

 

Az Intel világsztár volt ameddig az asztali számítógépek és a laptopok uralkodó szerepet játszottak a globális piacon, de az okostelefonok és a tabletek piacán nemigen tud labdába rúgni.

A magyar Gróf András /Andy Grove/ leleményessége révén az Intel gyártotta sokáig a legjobb chipeket a világon. Ma is ez a helyzet, csakhogy az Intel chipek hiába jók, túl nagyok és túl sokat fogyasztanak. Így nem tud labdába rúgni az Intel e fontos piacokon. Most két olyan kínai cégben szerzett részesedést, melyek az olcsó tabletek és okostelefonok számára gyártanak alkatrészeket.

Az egyik cég a Csinghua egyetem egyik vállalkozása. A pekingi Csinghua egyetemet amerikai misszionáriusok alapították, és ma Kína első számú műszaki egyetemének számít. A kínaiak az olcsó okostelefonokra és tabletekre álltak rá, mert észrevették, hogy ily módon versenyezhetnek a nagyokkal, az amerikai Apple-el, vagy a dél-koreai Samsung-gal.

Az Intel tehát hatalmas összeget szán arra, hogy visszakerüljön a versenybe, ezt pedig Kínán keresztül kívánja megtenni. Potenciálisan Kína a legnagyobb piac, tehát ha valaki itt ér el eredményt, akkor hosszú távra biztosíthatja a jövőjét.

Ráadásul a kínai okostelefonok és tabletek egyre népszerűbbek Ázsiában és Afrikában, ahol a fogyasztók jelentős része olcsón akar használható okostelefonhoz és tablethez jutni. Ezen a piacon a kínai Huawei és a többi kínai cég versenytársa a legnagyobbaknak is. Így lehet, hogy az Intel nem számolt rosszul amikor 1,5 milliárd dollárt fektetett be Kínában, hogy újra versenyben legyen a globális piacon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez