“Legyen a jógának világnapja!”

Ezt javasolta Narendra Modi indiai miniszterelnök az ENSZ közgyűlése előtt New Yorkban. India májusban megválasztott hindu nacionalista kormányfője hindi nyelven beszélt a világszervezetben.

 

 

 

 

 

“A jóga nemcsak testgyakorlat, hanem világszemlélet is, mely segít megoldani olyan problémákat, mint a klímaváltozás, vagy a szegénység”– hangsúlyozta India miniszterelnöke, aki maga is rendszeresen jógázik.

Az 1,2 milliárd lakosú állam első embere kiemelte, hogy a jóga az ősi indiai kultúra része, mely még jóval azelőtt keletkezett, hogy az országot elfoglalták volna a muzulmán hódítók. Beszédében kitért arra is, hogy sokan féltek egy hindu nacionalista miniszterelnöktől, köztük elsősorban is a 170 milliós muzulmán kisebbség tagjai, de ezek a félelmek nem igazolódtak be.

Narendra Modi miniszterelnököt beperelte egy jogvédő szervezet, mert 2002-ben nem tett meg mindent a muzulmán kisebbség megvédése érdekében Gujarat államban, melynek főminisztere volt. Fanatikus hindu nacionalisták pogromot rendeztek ebben az államban a muzulmán kisebbség ellen. Több mint kétezer ember meghalt, nagyon sok muzulmán boltot és lakást kifosztottak Gujarat államban.

Indiában a Legfelső Bíróság felmentette a vádak alól Modi jelenlegi miniszterelnököt, de az USA a mai napig emiatt nem engedte a területére lépni. Most viszont hamarosan találkozik Obama elnökkel és más amerikai vezetőkkel. Narendra Modit szupersztárként fogadták New Yorkban. Fellépett egy koncerten az Állampolgárok Globális napján. 60 ezer ember hallgatta és tapsolta meg India miniszterelnökét a Central Parkban, ahol Jay Z és Sting társaságában beszélt arról, hogy a szegénység akadályozza az embereket abban, hogy öntudatos állampolgárok legyenek.

Az 1,2 milliárd lakosú India népességének a fele még mindig a létminimum közelében, vagy az alatt vegetál.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez