“Afganisztán a világ egyik legkorruptabb országa”

Erről beszélt többek között az ország leendő elnöke, aki a Le Monde tudósítójának nyilatkozott Kabul melletti villájában. A 65 éves Ashraf Ghani megállapodást kötött ellenfelével a hatalom megosztásáról, így már nincs akadálya elnöki beiktatásának.

 

 

 

 

 

Az elnökválasztás kiélezte a nemzetiségi ellentéteket Afganisztánban. Abdullah Abdullah, aki a tadzsik kisebbséget képviseli, csalással vádolta meg ellenfelét, Ashraf Ghanit, aki a patan többség embere. Végül megállapodtak abban, hogy Abdullah Abdullah elismeri Ashtaf Ghanit Afganisztán elnökének, de a választás végeredményét csak később teszik közzé.

Mi lesz a fő célja Ashraf Ghaninak Afganisztán elnökeként?

Négy célt jelölt meg a megválasztott elnök, aki Karzai-tól veszi át az államfői tisztséget. Karzai 2001 óta Afganisztán elnöke, akkor verték szét a tálib rendszert az amerikaiak, akik az év végén elhagyják Afganisztánt.

“Az első célom a stabilitás”– hangsúlyozta a megválasztott elnök. Ez két részből áll. Az egyik a közbiztonság, a másik a béke. Ezt nem fejtette ki Ashraf Ghani, de minden bizonnyal a tálibokra gondolt, akik fogadkoznak, hogy az amerikaiak távozása után visszatérnek és átveszik a hatalmat Afganisztánban.
A második cél a gazdaság fejlesztése. “Dinamikus gazdasági növekedés nélkül nincs szuverenitás.” Ashraf Ghani tudja, hogy miről beszél, hiszen évekig dolgozott a Világbankban, korábban pedig a fejlődő országok gazdasági problémáiról tartott előadást a Berkeley és a John Hopkins egyetemen, Amerikában.

Afganisztán gazdasága jelen pillanatban pocsék állapotban van, a legnagyobb kereseti forrás az ópium. Afganisztánban állítják elő ennek nagyrészét, és a különböző fegyveres csoportok ebből finanszírozzák magukat, beleértve a tálibokat is.

“A harmadik cél a jó kormányzás”– hangsúlyozza Ashraf Ghani. Afganisztán jelenleg a teljes közigazgatási zűrzavar állapotában van. Régebben francia és német minták alapján szervezték az államot, most ezt hozzá kell igazítani a XXI. század realitásaihoz.

A negyedik cél a jogállam megteremtése. Itt is sok még a tennivaló. Afganisztán jelenleg a világ egyik legkorruptabb országa. Ezen változtatni kell. “A lényeg az, hogy Afganisztán elnöke a jövőben nem uralkodó lesz, hanem az ország szolgálatában áll majd!”– hangsúlyozta Ashraf Ghani, Afganisztán megválasztott elnöke, aki Kabul melletti villájában nyilatkozott a Le Monde tudósítójának.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez