Odenkan – Étel automatából

Az Oden egy japán étel. Halból, zöldségből és levesből áll. Ezt az érdekes „leveskülönlegességet” általában éttermekben szolgálják fel, italozás közben is eszik az úgynevezett Izakaya éttermekben. Ha Akihabarában (Japán műszaki negyede) járunk, más módon is könnyen hozzájuthatunk.

 

 

 

 

 

 Nézzük meg az alábbi épületet.

Ez egy öt emeletes épület, melyben különböző üzletek találhatók, előtte pedig (ahogy Japánban szinte mindenhol) sok-sok automatával találkozhatunk. A leggyakoribbak természetesen az üdítőautomaták. Az épület környékén sok ember megfordul. Vajon miért?

P1020811

Összesen 8 automatát találunk itt, köztük pedig fellehető egy különleges darab.

P1020820

Íme. Ebből az automatából Odenhez juthatunk, méghozzá konzerv formájában.

1990-ben itt kezdődött az egész, amikor az épület egyik üzlete elkezdte árulni a konzerveket az automatából. Akihabarában ekkor szoktak rá az emberek, mely aztán az egész országban elterjedt. 1990-ben errefelé még nem nagyon voltak kifőzdék, így sok esetben jó ötlet volt konzerv Odent enni.

P1020814

Az Oden konzervnek 2 fajtája van.

Nézzük:

P1030291

A konzerv belsejében lévő étek természetesen jó meleg. Persze ez nem csak az ételre igaz. Japánban az italautomaták rendszerint szolgálnak meleg itallal. Meleg tea, meleg kávé stb. Nem tudom ezt nálunk miért nem vezetik be, hiszen ha a hűtést meg lehet oldani, a melegen tartást miért ne lehetne? Télen hideg, esős órákban milyen jól esne egy meleg tea. Szép álmok…

Visszatérve az Odenra a japánok szerint mind a hús, mind a zöldség finom. Egyesek megkockáztatják, hogy finomabb, mint az otthon készített Oden.

P1030296

P1030302

Más különlegesség is található az automatában.

Ramen konzervet is választhatunk, ha éppen azt kedveljük jobban.

P1020817

Jogos lehet a kérdés, vajon milyen egyéb érdekes automata változatokra bukkanhatunk még Japánban?

A válasz: sosem lehet igazán tudni, ugyanis váratlanul találkozhatunk a legeredetibb, legérdekesebb, vagy leglogikusabb, ám „még nem jutott eszünkbe” automata kivitelezésekkel. Én még mindig azt mondom, hogy kis hazánkban a legjobb fejlesztés e-téren nem elsősorban a konzerv, hanem a meleg ital lenne.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez