Törvény a gyerekházasság ellen Bangladesben

Két éves börtönbüntetés járhat annak, aki gyerekházasságot kényszerít ki Bangladesben, ahol a világon talán a legnagyobb a gyerekházasságok száma. A lányok több mint 20%-át férjhez adják 15 éves kora előtt.

 

 

 

 

 

Ezen akar változtatni az új törvény, amely a korábbinál szigorúbb büntetésekkel sújtja azokat, akik gyerekházasságokat kikényszerítenenek. A felmérések szerint a gyerekmenyasszonyok döntő többsége koldusszegény családból származik.

A gazdagabb család tulajdonképp megvásárolja a gyerekmenyasszonyt, akinek a sorsa sokszor nemigen különbözik a rabszolgáétól. A törvény ugyanakkor realista. Csökkenti a házasodás legális alsó határát. Eddig a férfiak számára ez 21 év volt, ezután 18 lesz. A lányoknál 18 év volt a legális korhatár, most 16 lesz.

A törvény eddig igen enyhén bűntette a gyerekházasságot. Maximum két hónap börtön volt kiróható, most ez két év lesz. Azt is kimondja a törvény, hogy nőkre ez nem vonatkozik, vagyis ők emiatt nem kerülhetnek börtönbe. A törvény elsősorban a szülőket, illetve a házasságközvetítőket szándékozik büntetni gyerekházasság esetén, hiszen a fiataloknak általában nincs különösebb beleszólása ebbe. A pénzbüntetés ötször nagyobb lesz. Eddig 130 dollár, ezentúl 650 dollár lesz, ami nagy pénz ebben a koldusszegény országban.

Bangladesben kirívóan sok a gyerekházasság, de az indiai szubkontinensen ez nagyon elterjedt szokás, melyet évezredes tradíciók szentesítenek. A törvény szigorításától nem várnak csodát Bangladesben, de már az is eredmény lesz, ha a parlament megszavazza, hiszen a konzervatív közvélemény számára nem elfogadható, hogy az állam beleszól a gyerekházasság ügyébe, melyet évezredek óta gyakorolnak Bangladesben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez