Hogy halt meg a nagyhatalmú mandarin első neje?

Egy katonai jármű ütötte el a belügyminiszter-helyettes nejét, hogy azután a nagyhatalmú mandarin feleségül vehesse a teievízió csinos műsorvezetőjét, aki majdnem harminc évvel volt fiatalabb nála? A vizsgálat célpontja Csou Jungkang, Kína egykori belbiztonsági főnöke.

 

 

 

 

A majd mindenható mandarin még nem is olyan régen a halhatatlanok közé tartozott, vagyis tagja volt a legfelső pártvezetésnek. Ma előzetesben csücsül, korrupciós vádak alapján.

Tőle és családjának tagjaitól 90 milliárd jüant koboztak el, ami 14,5 milliárd dollár. Még kínai korrupciós mércével mérve is óriási összeg, de ez akkoris csak korrupciós vád, melyet a kormányzó kommunista párt ellenőrző bizottsága emelt ellene. Az újabb vizsgálatot viszont a rendőrség indította. Az a rendőrség, melyet még nem is oly régen ő irányított.

Mit akar megtudni a rendőrség?

Azt, hogy nem maga Csou Jungkang rendelte-e el neje megölését?

Ez a hatalommal való visszaélés igen súlyos esete lenne és azt bizonyítaná, hogy nem politikai perről van szó, hanem érvényesül az igazságszolgáltatás pártatlansága Kínában is. Maga Hszi Csinping elnök szeretné ezt bizonyítani, hiszen Kínában sokan úgy értelmezik a nagy kampányt a korrupció ellen, hogy az új elnök igyekszik megszabadulni régi vetélytársaitól.

Csou Jungkang a hírek szerint mást látott volna szívesen Kína élén, Po Hszilájt. A törekvő kommunista mandarint már lecsukták korrupciós váddal. Amikor védence börtönbe került, akkor Csou Jungkang, aki a belügy főnöke volt akkor még, offenzívát indított. Állítólag puccsot tervezgetett vezető társai ellen. Megfigyelés alá vetette két fő ellenfelét. Ven Csiapao volt miniszterelnököt és Li Kocsiang jelenlegi kormányfőt. A korrupciós dossziékat el is juttatta a New York Times-hoz, mely vígan közölte azt a mindent eldöntő pártkongresszus előtt 2012-ben.

Az akció rosszul sült el. Csou Jungkangot árulással vádolták. Akkor még csak nyugdíjba küldték, de megindult a vizsgálat, amely most már ott tart, hogy a felesége meggyilkolása a vád. Ez pedig halálos ítéletet is jelenthet Kínában. Itt tart ma a hatalmi harc, melyről döntenie kell a kommunista párt központi bizottságának legközelebbi októberi ülésén. A kommunista rendszer létrejötte, vagyis 1949 óta nem ítéltek halálra egy magasrangú vezetőt azért, mert megölette nejét. Most a második feleség is előzetesben van, az egykori belbiztonsági főnökkel együtt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez