Csökkentik a főnökök fizetését Kínában

600 ezer jüan lesz a plafon. Ennyit kereshet egy állami topmenedzser. Ez nem egészen 100 ezer dollár évente. Hszi Csinping elnök elképzelését sokan vitatják a gazdasági életben.

 

 

 

 

 

“Túl nagyok a különbségek a jövedelmek terén!”- érvelt Kína első számú vezetője. Kínai mércével a hazai menedzserek csakugyan sokat keresnek, ám Amerikához képest labdába sem rúghatnak.

A világ legnagyobb bankjának (az ICBC nevű kínai állami bank) főnöke jelenleg évente 2 millió jüant keres. Ez mintegy 326 ezer dollár. Amerika sztár bankára Dimon, a JP Morgan főnöke 20 millió dollárt vitt haza tavaly. Közben pedig a kínai bankok nagyobb pénzeket mozgatnak és a főnökök több embert irányítanak, mint az amerikaiak. A nagy kínai bankok, melyek mind államiak 1,7 millió dolgozót foglalkoztatnak. 27 ezer milliárd dollárt kezelnek, ez majdnem a duplája az USA 15 ezer milliárd dollárjának.

Persze azért vannak, akik kivételt képeznek az állami szektorban Kínában. Ezek a külföldi állampolgárok. A bankszféra első számú sztárja kínai ugyan, de brit állampolgár. Ő több mint 1,4 millió dollárt keresett tavaly, vagyis lényegesen többet, mint a világ legnagyobb bankjának kínai főnöke, akinek a jövedelme 70%-al csökkenhet, ha megvalósul Hszi Csinping elnök terve.

Vannak akik kételkednek ebben. Pekingben ugyanis nagyon fontosnak tartják, hogy a nemzetközi pénzügyi válságok ne roppantsák meg a kínai gazdaságot. Ez -hála a kínai pénzügyi menedzsereknek- sikerült is a 2007-es és 2008-as válság után. Ha most csökkentik a pénzügyi főnökök bérét, akkor lehet, hogy sokan odébb állnak. Mi lesz egy újabb válság esetén? Ez nyilván aggasztja Hszi Csinping elnököt is, de azt is tudja, hogy amíg az átlagbérek Kínában havi 300 dollár körül vannak, addig sokak szemét csípi egy bankár évi 300 ezer dolláros jövedelme. Még akkoris, ha ez töredéke egy amerikai bankár bevételének.

Jelenleg Kínában az a kommunista vezető irányítja a korrupcióellenes nagy kampányt, aki korábban a pénzügyi szektort felügyelte a nagy válság idején. Ő szoros szövetségese Hszi Csinping elnöknek, így nyilván megtalálják a megoldást arra, hogy a kecske és a káposzta is megmaradjon. Valószínűleg úgy, hogy a főnökök fizetése csökken, viszont részvényeket kaphatnak prémium gyanánt, amiből nagyon szépen meg lehet gazdagodni Kínában is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez