Per egy amerikai ellen, aki menedéket kért Észak-Koreában

A 24 éves kaliforniai fiatalember összetépte vízumát és menedéket kért a világtól elzárkózó kommunista országban, mellyel az USA-nak nincs diplomáciai kapcsolata. Matthew Millert szeptember 14-én vasárnap bíróság elé állítják Észak-Koreában.

 

 

 

 

Államellenes cselekedetekkel vádolják az ameriai fiatalembert, de a hivatalos hírügynökség semmilyen konkrétumot nem közölt. Jelenleg három amerikai állampolgár van Észak-Koreában, mindhárom börtönben. Jeffrey Fowle azért, mert egy Bibliát hagyott egy kikötőváros hajó állomásának mellékhelyiségében.

Észak-Korea alkotmánya szerint ateista állam, ezért minden vallásos dokumentum felforgató irodalomnak minősül az országban. Kenneth Bae misszionárius a harmadik amerikai állampolgár Észak-Koreában. Ő jelenleg 15 éves kényszermunka büntetését tölti, mert megpróbált vallási irodalmat terjeszteni az országban. Mind a három amerikai állampolgár a CNN-n keresztül kérte Obama elnököt, hogy tegyen meg mindent a kiszabadításuk érdekében.

A Fehér Ház közölte, hogy mindent megtesznek ezért, de részleteket nem árulhatnak el, épp az akció esetleges sikere miatt. Robert King amerikai diplomata intézi az ilyen ügyeket Észak-Koreában. Már kétszer jelezték az érkezését, de mind a kétszer az utolsó percben magyarázat nélkül lefújták a találkozót.

A fogva tartott amerikai állampolgárokat Észak-Korea zsarolásra használja. Mit akarnak elérni? Egyrészt az Ifjú Generális, Észak-Korea teljhatalmú ura szeretne Washingtonba utazni és ott találkozni Obama elnökkel. Erre semmi esélye sincs, mert Amerika nem fogadta már a nagyapját Kim Ír Szent és apját, Kim Dzsongilt sem. Észak-Koreát terrorista államnak tekintik Washingtonban. Az ENSZ kemény szankciókkal sújtja a koldusszegény kommunista országot, amely nagyszabású nukleáris és rakéta programot folytat és állandóan háborúval fenyegeti a világot.

Éppen ezeknek a szankcióknak az enyhítését szeretné elérni Észak-Korea ezzel a zsarolással. A szankciók hatása annyira komoly, hogy már az elit sem jut kedvenc whiskyjéhez Phenjanban, mert nincs elegendő dollár. Kim Dzsongun bankára nemrég szökött meg a kasszában őrzött 5 millió dollárral. Így lehet, hogy a diktátor asztalára sem jut immár amerikai whisky és francia konyak, márpedig ez felségsértés számba megy az első kommunista dinasztia hazájában, Észak-Koreában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez