A japánok újra bálnára vadásznak

Négy japán halászhajó elindult, hogy bálnákat fogjon annak ellenére, hogy nemzetközi egyezmény tiltja a bálnavadászatot. Tokió arra hivatkozik, hogy tudományos kísérleteket folytat, de az állatvédők szerint a valóságban a halászok a húspiacon adják el a zsákmányt.

 

 

 

 

Több mint tízezer bálnát öltek meg a japán halászok 1987 és 2009 között- állítja Ausztrália, mely fel is jelentette Japánt az ügyben.

Japán konzervatív kormányfője a nemzeti tradíciókkal indokolja a bálnavadászatát. A távol-keleti szigetországban évszázadok óta része a piaci kínálatnak a bálna húsa.

A szokások e téren is változnak. Egyre kevesebb japán keresi a bálnahúst. A készletek 75%-a megmaradt, ezért most Hokkaido szigetéről csak négy hajó indult el és “csak” 51 bálnát akarnak kifogni. Ugyanakkor Japán jelezte, hogy nemcsak a Csendes-óceánon, de az Antarktisz közelében is folytatni fogja a bálnavadászatot.

Ez bosszantja különösen Ausztráliát, mely a tengeri környezetvédelmi szempontokkal indokolja a fellépést Japán bálnavadászata ellen. A japánok ugyanakkor arra hivatkoznak, hogy az ausztrálok és az amerikaiak imádják a bifszteket és nekik senki sem tiltja a marhák levágását. Egyelőre tehát folytatódik a japán bálnavadászat annak ellenére, hogy az ENSZ 1987 óta tiltja azt, a tengerek állatállományának védelmére hivatkozva.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez