Harc a nemi egyensúlyért Kínában

100 lány csecsemőre 117 fiú jut Kínában, a világon csak 103-107. A szülők azt akarják, hogy ha csak egyetlen gyerekük lehet, akkor az mindenképp fiú legyen. Most kampány indult az illegális abortuszok ellen.

 

 

 

 

 

A családtervezést felügyelő állami bizottság a belüggyel és néhány más kormány hivatallal közösen ellenőrző csapatokat küld a kórházakba, hogy elérjék: ne pusztítsák el a magzatot, ha az lány.

A jövőben szigorúan tilos lesz a kórházban a magzat nemét vizsgálni akkor, ha azt semmilyen orvosi szempont nem indokolja. Ha nincs olyan gyanú, hogy a gyerek valamilyen genetikus betegségben szenvedhet, akkor a neme titokban kell, hogy maradjon a szülésig.

A szülők kérik az orvosokat, hogy állapítsák meg a magzat nemét. Ha lány várható, akkor sokan úgy döntenek, hogy nem kell. Ilyenkor következik az abortusz. Ez elvben csak akkor lehetséges, ha az anya élete veszélyben van, vagy valamilyen különleges egészségügyi oka van. Gyakorlatban az orvosok – némi készpénz ellenében – elvégzik a műtétet.

A házaspár pedig újra próbálkozik a fiú reményében. Ez az egyke program egyik különös eredménye, melynek következtében a fiatal nemzedékekben jelentős nőhiány alakult ki. Egyes vidékekről azért vándorolnak el a fiatalemberek, mert nem találnak feleséget. Ennek akar véget vetni a most alakult különleges bizottság. Helyre lehet-e állítani ezzel a módszerrel az évtizedek óta megbomlott nemi egyensúlyt? Ebben a szakértők kételkednek.

A családtervezést felügyelő állami bizottság is a szigorú ellenőrzés mellett reform programokkal kísérletezik. Enyhítik az egyke rendszert, mind több családnál engedélyezik a két gyereket. A két nem közötti aránytalanság ettől függetlenül hosszú tavon fennmarad a Mennyei-Birodalomban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez